dinsdag, 30. juni 2009 - 23:13

Gaswolk ontsnapt in Beek

Beek

In Beek is dinsdagavond rond kwart voor zes vanavond een gaswolk ontsnapt uit een fabriek voor de fabricage van lijm en latex op waterbasis. De gasuitbraak werd veroorzaakt door een lekkage van het roerwerk in een reactor.

Omdat de fabriek dichtbij de spoorlijn Maastricht-Sittard staat werd het treinverkeer uit voorzorg stilgelegd en trok de brandweer een waterscherm op om het ontsnappende gas te neutraliseren. Niemand raakte gewond bij het incident en er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Even voor 20.00 uur was de zaak onder controle en kon het treinverkeer worden hervat.

De gasuitbraak werd ontdekt door het automatische gasdetectiesysteem van de fabriek op het industrieterrein Beekerhoek. De bedrijfsbrandweer van het nabijgelegen Chemelot-bedrijventerrein sloeg meteen alarm en stuurde onder andere gasdetectieploegen op pad om de emissie te meten. Daarbij kon worden vastvgesteld dat de gaswolk het bedrijfsterrein niet verlaten had. De wolk bestond uit een mengsel van vinylacetaat en etheengas. Door zijn hoge soortelijk gewicht sloeg het vinylacetaat vrijwel direct neer en kwam via het rioleringssysteem van de fabriek in een opvangbak terecht, waar het werd afgedekt met een deken van blusschuim. Het etheengas werd binnen de bedrijfshekken gehouden met een watergordijn, terwijl herstelploegen probeerden om het lek in de reactor te dichten.

Er hoefde niemand te worden geevacueerd. Uit veiligheidsoverwegingen zochten enkele tientallen medewerkers van omliggende fabrieken de gasdichte ruimten bij hun fabrieken op. Ook zij konden hun schuilplaats even voor 20.00 uur verlaten. In opdracht van het Openbaar Ministerie heeft het Regionaal Milieu Team van de Regiopolitie Limburg-Zuid een onderzoek ingesteld naar de oorzaak en de afhandeling van het incident.
Provincie:
Tag(s):