woensdag, 27. mei 2009 - 22:28

Karretjesrace op waterstof

Emmen

‘Maak een duurzaam karretje dat rijdt op waterstof en dat een lange afstand kan afleggen op een gladde vloer.’ Zo luidde de projectopdracht aan eerstejaars studenten Werktuigbouwkunde. Maandenlang zijn zij hier intensief mee bezig geweest. De jaarlijkse “karretjesrace� vindt donderdag 28 mei plaats op Stenden hogeschool in Emmen.

Het thema is dit jaar ‘waterstof (H2) als middel van energieopslag’, waarbij de gebruikte materialen biologisch afbreekbaar zijn of hergebruikt kunnen worden. Waterstof biedt vele voordelen: het is recyclebaar, schoon in gebruik, niet giftig en het meest overvloedig aanwezige element in ons universum.

Het H2-karretje werkt op honderd procent schone brandstof. Met behulp van elektrolyse kan water gebruikt worden om waterstof te maken. Een brandstofcel kan dan waterstof omvormen in elektrische energie om zo de elektrische motor van stroom te voorzien. Trappend op een ligfiets op een rollenbank wekken wij met een dynamo elektriciteit op. Die is nodig voor elektrolyse van water in waterstof en zuurstof. Het H2-karretje is de miniatuurversie van een unieke combinatie van energietechniek en materiaaltechnologie, wat men ook gebruikt voor auto’s op werkelijke schaalgrootte.

Aan Stenden studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1.000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Port Alfred (Zuid-Afrika), Bali (Indonesië) en Berlijn (Duitsland) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit 3 associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service
Provincie:
Tag(s):