vrijdag, 20. maart 2009 - 17:50

Lange files voor Muiderbrug verwacht

Rijkswaterstaat voert in de twee laatste weekenden van maart werkzaamheden uit aan de Muiderbrug die voor ernstige verkeershinder kunnen zorgen op de A1.

Tijdens deze werkzaamheden zijn in beide rijrichtingen twee rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat verwacht dat er lange files voor de Muiderbrug ontstaan.

Om de overlast te beperken biedt Rijkswaterstaat weggebruikers in samenwerking met Stichting Verkeer.advies, Connexxion en NS verschillende reisalternatieven aan.

Om de Muiderbrug aan te passen aan de wensen van nu en de toekomst, werkt Rijkswaterstaat aan het verhogen, versterken en verbreden van de Muiderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De stalen Muiderbrug wordt omgebouwd tot een brug met een tuiconstructie.

Dankzij deze innovatieve constructie, waarbij twee zeventig meter hoge pylonen worden voorzien van tuien die de brug als het ware optillen, wordt een hogere doorvaarhoogte voor de scheepvaart gecreëerd. De brug - met een compleet ander uiterlijk – kan dan ook meer autoverkeer verwerken.

Werkzaamheden 20/23 maart en 27/30 maart
In de twee weekenden eind maart brengt de aannemer twee opvangliggers aan onder de Muiderbrug. De opvangliggers zijn nodig om de brug te versterken. Voor deze werkzaamheden is het noodzakelijk één rijbaan af te sluiten voor het verkeer.

De werkzaamheden vinden plaats van vrijdag 20 maart 21.00 uur tot en met maandag 23 maart 5.00 uur en vrijdagavond 27 maart van 21.00 uur tot en met maandag 30 maart 5.00 uur.

Er zijn dan in plaats van vier slechts twee rijstroken per rijrichting beschikbaar. Hiervoor geldt een maximumsnelheid van 70 km/u.

Van maandag tot en met vrijdag zijn op de Muiderbrug per rijrichting vier versmalde rijstroken beschikbaar. Ook hiervoor geldt een maximumsnelheid van 70 km/u.

Voorkomen van sluipverkeer door Muiden
Om overlast door de gemeente Muiden te voorkomen, sluit Rijkswaterstaat tijdens de weekenden op de A6 richting Amsterdam de afrit Muiderberg af (afrit nummer 1).

Op de A1 wordt de afrit Muiden (nummer 3) en afrit Muiderslot (nummer 4) afgesloten voor doorgaand verkeer richting Muiden.

Bewoners van de gemeente Muiden en ander bestemmingsverkeer hebben een doorgangsbewijs van Rijkswaterstaat gekregen waarmee ze langs de afzetting kunnen rijden. Verkeersregelaars ter plaatse zullen zorgen voor een soepele uitvoering van deze maatregel.

Beperken overlast door mobiliteitsmaatregelen
Tot in de zomer 2009 ondervindt het verkeer ernstige hinder van de werkzaamheden aan de Muiderbrug.

Om de overlast te beperken biedt Rijkswaterstaat weggebruikers in samenwerking met Stichting Verkeer.advies, Connexxion en NS verschillende reisalternatieven aan.

In samenwerking met werkgevers worden gratis OV-passen verstrekt. Verder kunnen forenzen gebruik maken van het Smart Workcentrum in Almere en kan er tussen Flevoland en Amsterdam gebruik worden gemaakt van een carpool met busjes; de ‘Vanpool’.

Meer informatie over de mobiliteitsmaatregelen is te vinden op de website www.rijkswaterstaat.nl/muiderbrug.

Alternatief vervoer tijdens weekeinden
Rijkswaterstaat biedt in samenwerking met Connexxion en de NS alternatief vervoer aan in de vorm van het vanAnaarBeter-kaartje.

Dit kaartje is op bepaalde trajecten geldig tijdens de weekeinden van 21/22 maart en 28/29 maart op zaterdag en zondag. Meer informatie over trajecten en tijden waarop het kaartje geldig is, staat op www.rijkswaterstaat.nl/muiderbrug.

Actuele planning
Rijkswaterstaat is tijdens de werkzaamheden verantwoordelijk voor de zorg voor een veilige doorgang voor wegverkeer en scheepvaart. Bij de uitvoering spelen weersomstandigheden een rol.

Daarnaast houdt Rijkswaterstaat ook rekening met grootschalige evenementen en de beschikbaarheid van omleidingsroutes. Op de website www.rijkswaterstaat.nl/muiderbrug staat altijd de meest actuele planning.

Scheepvaart
De scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal ondervindt op gezette tijden hinder vanwege werkzaamheden onder aan de brug. Schepen krijgen bij het passeren van de brug speciale begeleiding.
Provincie:
Tag(s):