vrijdag, 29. mei 2009 - 14:21

Marco Kroon tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen

Den Haag

“Ik zweer mij als een getrouw en wakker ridder te zullen gedragen, …� Met het uitspreken van de gelofte vrijdagochtend door kapitein Marco Kroon en de daaropvolgende ridderslag door koningin Beatrix heeft Nederland voor het eerst in ruim 50 jaar een nieuwe Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Ten overstaan van onder meer kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Balkenende en minister Van Middelkoop, hechtte Hare Majesteit vanmorgen het Ordeteken.

Speciaal voor deze bijzondere ceremonie was op het Binnenhof een tribune geplaatst. Deze bood plaats aan de Ridders der Militaire Willems-Orde, verschillende hoogwaardigheidsbekleders en de pelotongenoten van Kroon.

Ook was er een delegatie van de Australische commando-eenheid AUSSAS, waarmee Kroon tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2006 nauw samenwerkte.

Uitzonderlijke daden
Minister Eimert van Middelkoop, die Kroon eerder al als een moderne held betitelde, zei het volgende tijdens de uitreiking: “De uitreiking van vandaag door Hare Majesteit de Koningin symboliseert de erkenning van uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden. Dergelijke uitzonderlijke daden verdienen terecht onze waardering. Ik ben blij en trots dat dit vandaag op deze wijze wordt getoond.�

Met ‘uitzonderlijke daden’ doelde de minister met name op het optreden van Kroon tijdens 6 meerdaagse operaties. Details over deze acties zijn sinds vandaag op deze site te vinden.
Provincie:
Tag(s):