zaterdag, 1. augustus 2009 - 11:52

Misdaadbendes hebben touwtjes in handen van illegale hennepteelt

Den Bosch

Politie en Jusititie in Den Bosch komen onvoldoende toe aan de bestrijding van de georganiseerde misdaadbendes die de touwtjes in handen hebben bij illegale hennepteelt. De politie ruimt wel veel illegale wietplantages op, maar heeft geen tijd en geld genoeg om uit te zoeken wie er aan de wietplantages verdienen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de recherche Brabant naar de aanpak van georganiseerde criminaliteit achter de hennepteelt in de zes zuidelijke politieregio's, zo maakt de NRC vandaag bekend.

Volgens de Bossche hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg zijn er in zijn arrondissement vermoedelijk tien criminele organisaties betrokken bij de teelt van en handel in wiet. „We hebben capaciteit om jaarlijks maximaal drie onderzoeken te doen naar dit soort grote organisaties”, zegt van der Burg.

Volgens Stephan van Nimwegen, rechercheur bij het regiokorps Midden- en West-Brabant krijgen wietzaken te weinig prioriteit. De wietteelt weegt in de praktijk niet op tegen de moord-, roof- en harddrugszaken die ook moeten worden opgelost en dus blijft de aanpak wat betreft wietteelt steken bij 'symptoombestrijding".

Het echte probleem is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld”, aldus Van Nimwegen. „We moeten meer onderzoek doen naar het geld dat met hennep verdiend wordt. Wie investeert dat? En waarin?“

Volgens hoofdofficier Van der Burg is het grootste probleem in deze illegale branche dat criminelen plantages inrichten bij mensen thuis.
„Dat is echt georganiseerde misdaad, waarbij mensen met schulden of andere problemen worden geworven. Ze vallen voor het snelle geld. Maar als ze eenmaal in zee gaan met criminelen, kunnen ze niet meer terug.” Bij ontdekking van een plantage zijn het de bewoners die opdraaien voor de gevolgen, meent Van der Burg. De echte boeven blijven buiten schot
Provincie:
Tag(s):