woensdag, 3. juni 2009 - 11:13

Negende editie Theater op het Zand biedt mooi spektakel

Kootwijk

De negende editie van Theater op het Zand, het bijzondere festival op het Kootwijkerzand, wordt dit jaar op 4 juli gehouden. Het programma is zeer gevarieerd en biedt zowel jong als oud mooi spektakel.

Ook dit jaar is het festival gratis toegankelijk, al kunnen de bezoekers een vrijwillige bijdrage geven in de grote pot.

Het programma begint om 15.00 uur met voornamelijk activiteiten voor de jongere kinderen, waarbij overigens ook de ouders, grootouders en andere volwassenen naar hartenlust kunnen genieten.

Het centrale thema van deze tiende editie is ‘Iezig’, een echt Veluws woord dat in dit geval zowel verwijst naar de IJstijd, waar in de directe omgeving veel van is terug te vinden, en naar ‘machtig, geweldig’, het bijvoeglijke naamwoord zoals het op De Veluwe vaak wordt gebruikt. Dat thema is de rode draad in de optredens van de diverse artiesten, waarbij ieder toch ook zijn eigen interpretatie heeft. Anders dan voorgaande jaren is er dit jaar geen tipitent staat maar een ‘little hat’, een speciale tentvorm.

In het middagprogramma zal Frank Groothof (bekend van Sesamstraat) jong en oud vermaken met zijn familieprogramma over peer Gynt. In het avondprogramma is het het optreden van de Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht.

Rondom deze hoogtepunten zijn er diverse optredens, zoals van het Accordeon Orkest Advendo uit Wilp, clown Jorik, wandelende Pinguins, de Poezie-obers en de freeze-style dansgroep.

Daarnaast is er een verhalenverteller, zijn er tekeningen te zien van het vrouwtje ‘Iezig’, werkt museum Nairac uiteraard mee met het thema ‘Iezig’ en de kinderen mogen zich ook dit jaar weer laten schminken.

De organisatie van dit festival is in handen van de Stichting Kootwijk Cultureel in samenwerking met Staatsbosbeheer. Dankzij subsidies en sponsoring kan het evenement van de grond worden getild.

VoorzitterGer van de Gaast: “We zijn blij dat we ook dit jaar weer een gratis Theater op het Zand aan kunnen bieden. Dat is vanaf het begin ons kenmerk geweest, een dag met een erg lage drempel voor iedereen te bezoeken, jong en oud en alles ertussen in. In de loop der jaren is het een vast festival voor veel mensen geworden, mensen die komen genieten van theater en muziek en niet te vergeten van het zand. De locatie bij de uitkijktoren is zo bijzonder, we zijn heel blij dat Staatsbosbeheer ons de kans geeft om hier het festival te houden.

Het brengt veel mensen naar het zand die anders misschien dit gebied helemaal nooit zouden leren kennen. Zo helpen we elkaar verder. Dit unieke gebied moet namelijk wel in stand blijven, maar het is geweldig dat we er eens per jaar op een bijzondere manier gebruik van mogen maken.� Over het programma is Ger kort: “Het wordt weer geweldig, anders dan vorig jaar, maar ook dat is wat we willen. Stel je maar voor dat je daar met je picknickspullen lekker in het zand zit te luisteren naar de drumfanfare, een zeer hoogstaand muziekensemble. Heel in de verte hoor je nog de vogels terwijl langzaam maar zeker de natuur tot rust komt. Elk jaar opnieuw is het een ontroerende belevenis.�

Theater op het Zand is op 4 juli 2009, van 15.00 tot ongeveer 21.00 uur, op het zand bij de uitkijktoren aan de Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk. De toegang is gratis. Het is wel aan te raden om op de fiets te komen.
Provincie:
Tag(s):