maandag, 20. april 2009 - 19:18

OM eist 10 jaar cel tegen Holleeder

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het hoger beroep tegen Willem Holleeder. 10 jaar gevangenisstraf geëist, met aftrek van voorarrest.

Bewezen wordt geacht dat Willem H. zich met anderen schuldig heeft gemaakt aan afpersing van Willem Endstra, Kees Houtman en Rolf Friedländer, evenals geweldpleging tegen een aantal andere personen, aldus het OM. De afpersing van Wijsmuller was in hoger beroep niet meer aan de orde, daarvoor bestaat naar de mening van het OM te weinig bewijs.

Bij het formuleren van de strafeis heeft het OM in overweging genomen dat afpersing één van de zwaarste misdrijven is die ons strafrecht kent. In de zaak tegen Willem H. krijgt dit een extra dimensie door de systematische wijze waarop, de langdurigheid en de ernst van de bedreigingen, evenals door de hoogte van de afgedwongen betalingen. “Afgeperst worden over een lange periode, met geweldsdreigingen die ook dierbaren betreffen, betekent voor slachtoffers een hel op aarde�, aldus de advocaat-generaal bij opening van het requisitoir.

Het OM heeft ook in overweging genomen dat sprake is van recidive. Willem H. is in het verleden reeds voor een soortgelijk misdrijf veroordeeld, te weten voor de ontvoering van de heren Heineken en Doderer. De rechtbank rekende Willem H. en zijn mededaders toen met name aan dat het misdrijf lang van te voren was uitgedacht, weloverwogen was voorbereid, angst en onzekerheid zonder consideratie zijn gebruikt en geen rekening is gehouden met eventuele lichamelijke en geestelijke gevolgen voor de slachtoffers. Het OM ziet een duidelijke parallel met de feiten en omstandigheden in de huidige zaak tegen Willem H.

Het OM acht bovendien bewezen dat Willem H. zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van de verkregen miljoenen Euro’s.

De eis van het OM bij de rechtbank was 12 jaar gevangenisstraf. Deze eis brengt de ernst van de feiten op juiste wijze tot uitdrukking. In hoger beroep is niettemin een lagere eis van 10 jaar gevorderd. Deelname aan een criminele organisatie met het oogmerk afpersing van de heer Endstra, acht het OM niet langer bewezen. Bovendien houdt het OM in de eis in beperkte mate rekening met de slechte gezondheidstoestand van Willem H.
Provincie:
Tag(s):