donderdag, 11. juni 2009 - 15:30

Opening van hersteld historisch uitzichtpunt in tuin Paleis Het Loo

Apeldoorn

Prinses Margriet opent zaterdag 20 juni een hersteld historisch uitzichtpunt in de paleistuin van Nationaal Museum Paleis Het Loo. De opening vindt plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Paleis Het Loo als nationaal museum.

De restanten van een terras met overdekte zitplaatsen en een waterbassin werden bij archeologisch onderzoek in 2003 ontdekt en zijn nu in oorspronkelijke staat hersteld.

Met het herstel van het terras met de rustplaatsen uit de tijd van koning-stadhouder Willem III is de gehele oorspronkelijke formele tuinaanleg van Paleis Het Loo hersteld. Vanaf het terras achter de Colonnades in de Boventuin keek men uit op een lager gelegen bassin met een fontein en fraai mozaïekwerk. In 2003 werden onder meer oorspronkelijke waterleidingbuizen uit 1693 aangetroffen, die het water van de hoger gelegen Veluwe naar de tuin van Het Loo voerden. De bewaard gebleven fundamenten vormden samen met prenten en historische beschrijvingen het uitgangspunt voor het herstel.

De herstelwerkzaamheden zijn onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst uitgevoerd en duurden ongeveer een half jaar. Vanaf zondag 21 juni is het uitzichtpunt opengesteld voor publiek.
Provincie:
Tag(s):