donderdag, 14. mei 2009 - 15:08

Politie stuit op handel in vaarbewijzen

Rotterdam

De Zeehavenpolitie van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond heeft in samenwerking met de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een mogelijke fraude met via de ANWB verstrekte vaarbewijzen. Inmiddels zijn enige tientallen vermoedelijk valse bewijzen ingenomen en drie verdachten aangehouden. Twee van hen werkten bij de ANWB.

De verdachten verkochten de vaarbewijzen onder andere in uitgaansgelegenheden. Afnemers betaalden er tussen de 125 en 1000 euro voor. Daarmee kochten ze een echt vaarbewijs, zonder ooit te hebben gestudeerd of examen te hebben gedaan. Kennis van de regels op het water is absoluut noodzakelijk. Varen zonder vaarbewijs kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Nadat de illegale vaarbewijzen waren ontdekt zijn in maart en april zo’n 80 mensen uitgenodigd op politiebureaus in Rotterdam, Maarssen, Nijmegen, Zutphen, Amsterdam, Den Haag, IJmuiden en Terneuzen. 13 mensen hadden keurig examen gedaan en terecht een vaarbewijs, 33 mensen bekenden daar hun vaarbewijs te hebben gekocht. Zij hebben meteen een transactie van 400 euro betaald. Enkele mensen kwamen niet opdagen, en van de overigen wordt vermoed dat ze een vals bewijs hebben. Zij zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):