vrijdag, 24. april 2009 - 14:02

Ricciotti ensemble en Ken Ard op voormalig kampterrein Westerbork

Westerbork

Vanaf Koninginnedag toert ’s werelds snelste symfonieorkest een week lang kriskras door Nederland om dat te laten zien en horen. Ken Ard, een artiest met 20 jaar ervaring op Broadway, is de solist. Op maandag 4 mei om 14.00 uur speelt het Ricciotti op het voormalig kampterrein Westerbork.

Het Ricciotti speelt muziekstukken op de meest uiteenlopende locaties. De groep van veertig musici neemt dat letterlijk: het doel is om symfonische muziek op plekken te brengen waar je die normaliter niet hoort. Daarin is het Ricciotti uniek. Alle optredens zijn vrij toegankelijk.

De Amerikaanse jazz-zanger Ken Ard speelde van jongs af aan, twintig jaar lang, in de grootste musicalshows die Broadway gezien heeft. Het Ricciotti ensemble speelt voor de hand liggende nummers als ‘It don’t mean a thing’ van Duke Ellington en Mel Brooks’ ‘King of Broadway’. Veel minder bekend is het werk van Bristow, een Amerikaan uit de 19e eeuw. Zijn werk wordt in Nederland zelden tot nooit uitgevoerd. Bij het Ricciotti staat een deel uit zijn ‘Symfonie in fis’ op het programma.

Het in 1970 opgerichte orkest, voornamelijk bestaande uit conservatoriumstudenten, is de belichaming van het ideaal “kunst de straat op�. Dat streven is springlevend: de liefde voor wat deze jonge musici doen, is op hun gezichten te lezen. Iedere luisteraar wordt gegrepen door de charme van het orkest, de veelzijdigheid van de muziek en de kwaliteit van de uitvoering. Geen strakke pakken, uitgestreken gezichten en uitgekauwd repertoire: dit orkest doet alles anders. Zo speelt het orkest staand, is het in staat om binnen drie minuten op te stellen en treedt het minstens drie keer per dag op. Het record staat op twaalf. Ricciotti geeft drie tournees per jaar. Tijdens iedere tournee worden optredens op bijzondere plekken gegeven. Hoe dichter het orkest bij het publiek komt, hoe beter. Daarom zal Ricciotti weinig gebruik maken van een podium.

Ricciotti op maandag 4 mei om 14.00 uur op het voormalig kampterrein Westerbork. Het optreden is vrij toegankelijk. Het kampterrein is niet toegankelijk voor auto’s. Vanaf het Herinneringscentrum is het lopend te bereiken (3 km.) of tegen betaling met de pendelbus.
Provincie:
Tag(s):