zondag, 31. mei 2009 - 22:10

Stoner klopt Italianen in eigen huis

Casey Stoner heeft tegen zijn eigen verwachtingen in de Moto-GP van Italië gewonnen. In het hol van de leeuw versloeg hij de Italiaanse favorieten Rossi, Dovizioso, Capirossi en Melandri en de Spaanse revelatie van dit seizoen, Lorenzo.

Op het natte circuit van Mugello startte Lorenzo vanaf Pole, maar de voortekenen voor hem waren niet veelbelovend. Tijdens de verkenningsronde vlak voor de race was hij onderuit gegaan en moest op zijn reservemachine starten. Werk aan de winkel voor zijn monteurs want de race ging van start als "wet-race" maar de baan was al aan het opdrogen, het zou dus wisselen van motor worden.

Bij de start valt Lorenzo ook nog eens een groot aantal plaatsen terug. Pedrosa schiet naar voor vanaf de 8e plaats, maar valt in de eerste ronde al direkt terug. Vermeulen heeft vanaf plaats 11 ook een bliksemstart en ligt na de eerste ronde 2e, maar ook hij moet een plaatsje teruggeven aan Dovizioso. De verrassend als 3e gestartte Capirossi valt terug naar de 7e plaats en Valentino Rossi, die de laatste 7 edities van de Italiaanse GP won, kon zijn 4e plaats behouden.

Er vormt zich op de opdrogende baan een kopgroepje met Stoner, Vermeulen en Dovizioso, met op 2 seconden Rossi, die snel dichterbij komt. Daarachter zijn het Lorenzo, Pedrosa en Melandri die volgen.

James Toseland is de eerste die zijn machine verruilt voor de motor die op slicks staat en dat lijkt redelijk goed uit te pakken, al rijdt hij een wat anonieme race. Rossi sluit aan bij de kopgroep en pakt meteen Vermeulen en in dezelfde ronde ook Stoner. Het gat naar Dovizioso is dan een halve seconde. Melandri heeft inmiddels ook de aansluiting met de kopgroep gevonden. Ook hij pakt even later Vermeulen en Stoner in dezelfde ronde terwijl Rossi de leiding in de race verovert.

Langzamerhand heeft dan het hele achterveld de pits opgezocht om van motor (en dus banden) te wisselen en ook de rijders in de top 10 druppelen binnen. Melandri is dan al simpel voorbij gegaan aan Dovozioso en is van plan om ook Rossi achter zich te laten. Dat lukt hem, maar vervolgens gaat de hele top 4 tegelijkertijd de pits in. Na alle wissels ligt Melandri nog steeds op kop, gevolgd door Dovizioso, Rossi, Lorenzo en Stoner. Voor sommige rijders pakken de droogweerbanden beter uit dan voor anderen. Melandri en Vermeulen vallen terug maar Capirossi voelt zich helemaal thuis op de slicks en voegt zich bij de top 3.

Dani Pedrosa maakt zijn pechweekend compleet met een harde val en scoort deze race niet, een paar rondjes daarvoor was ook de Japanner Takahashi al met hoge snelheid onvrijwillig afgestapt.

Capirossi lijkt ontketend als hij op het rechte stuk Nota Bene de bloedsnelle Ducati van Stoner voorbij rijdt. Een rondje later al wordt de veteraan onder de rijders op dezelfde manier terug naar de tweede plaats verwezen. Rossi komt intussen in zijn ritme rijdt de snelste ronde, hij komt hierdoor bij teamgenoot Lorenzo en met z'n tweeën jagen ze op Dovizioso, die wat snelheid te kort lijkt te komen. De beide Yamaha's rijden zich in de top 3, ten koste de Honda en Capirossi op de Suzuki. Stoner is dan al te ver weg om nog in te kunnen halen en de Australiër pakt zijn tweede overwinning van het seizoen en neemt tegelijk de leiding in de stand om het wereldkampioenschap over. Lorenzo eindigt als tweede en neemt die plaats op de ranglijst ook in. Rossi completeert het podium.

Uitslag Moto-GP Italië
1 Casey STONER (AUS) Ducati Marlboro Team 45'41.894
2 Jorge LORENZO (SPA) Fiat Yamaha Team + 1.001
3 Valentino ROSSI (ITA) Fiat Yamaha Team + 2.076
4 Andrea DOVIZIOSO (ITA) Repsol Honda Team + 2.129
5 Loris CAPIROSSI (ITA) Rizla Suzuki MotoGP + 3.274
6 Colin EDWARDS (USA) Monster Yamaha Tech 3 + 24.451
7 James TOSELAND (GBR) Monster Yamaha Tech 3 + 25.621
8 Randy DE PUNIET (FRA) LCR Honda MotoGP + 26.046
9 Nicollo CANEPA (ITA) Pramac Racing + 31.815
10 Chris VERMEULEN (AUS) Rizla Suzuki MotoGP + 34.814
11 Marco MELANDRI (ITA) Hayate Racing Team + 35.090
12 Nicky HAYDEN (USA) Ducati Marlboro Team + 39.122
13 Mika KALLIO (FIN) Pramac Racing + 52.462
14 Toni ELIAS (SPA) San Carlo Honda Gresini + 52.478
15 Alex DE ANGELIS (RSM) San Carlo Honda Gresini op 1 ronde
Niet gefinished
Dani PEDROSA (SPA) Repsol Honda Team
Yuki TAKAHASHI (JPN) Scot Racing Team MotoGP

Stand om het Wereldkampioenschap
1 Casey STONER 90
2 Jorge LORENZO 86
3 Valentino ROSSI 81
4 Dani PEDROSA 57
5 Andrea DOVIZIOSO 56
6 Marco MELANDRI 48
7 Colin EDWARDS 45
8 Loris CAPIROSSI 38
9 Chris VERMEULEN 37
10 Randy DE PUNIET 34
11 James TOSELAND 26
12 Toni ELIAS 23
13 Alex DE ANGELIS 21
14 Mika KALLIO 19
15 Nicky HAYDEN 13
16 Niccolo CANEPA 10
17 Sete GIBERNAU 8
18 Yuki TAKAHASHI 8
Categorie:
Tag(s):