vrijdag, 3. april 2009 - 22:22

Succesvolle reanimatie met behulp van defibrillator

Zeewolde

Een 76-jarige vrouw is afgelopen dinsdag in een woning aan de Houtwal succesvol door agenten gereanimeerd met behulp van de AED, de Automatische Externe Defibrillator.

De vrouw, die op bezoek was bij familie, werd gevonden door haar kleinzoon nadat zij onwel was geworden. Na een 112 melding constateerden agenten dat de vrouw niet meer ademde en nauwelijks hartslag had.

De agenten startten meteen daarop de reanimatie en maakten daarbij gebruik van de AED, die sinds kort in politievoertuigen aanwezig is. Nadat ambulancepersoneel de reanimatie overnam, is de vrouw met hartslag en ademhaling overgebracht naar het St. Jansdal–ziekenhuis in Harderwijk.

De AED is een hulpmiddel dat in steeds meer in publieke ruimtes en bedrijven een plek krijgt. De AED is in Flevoland sinds januari 2009 aanwezig in politievoertuigen en hangt ook in elk politiebureau.

Het uitrusten van de noodhulpvoertuigen van de politie past bij de hulpverleningstaak die de politie 24 uur, 7 dagen per week uitvoert. De toepassing van de AED is geen medische handeling, maar het verlenen van hulp in noodsituaties, zolang de medische zorg nog niet is gearriveerd.

Daar de politie in de praktijk vaak als eerste ter plaatse is worden kostbare, levensreddende, minuten gewonnen. Alle politiemedewerkers zijn geïnstrueerd in het gebruik van de defibrillator.
Provincie:
Tag(s):