dinsdag, 11. augustus 2009 - 17:36

Twee jaar cel voor valkuilen in Heldense bossen

Roermond

Voor de rechtbank in Roermond is de 25-jarige Ferry B. uit Maasbracht dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in het Heldense valkuilenzaak. Als bijzondere voorwaarde heeft de rechtbank gesteld dat de man zich tijdens zijn proeftijd van 2 jaar onder toezicht van de reclassering moet stellen. Volgens de rechtbank heeft de veroordeelde samen met zijn medeverdachte(n) gedurende meerdere maanden in 2008 de Heldense Bossen en omgeving op een macabere manier geteisterd. Dit door in de Heldense Bossen valkuilen, met op de bodem spitsgeslepen ijzeren pinnen, te graven op plekken die voor het publiek toegankelijk zijn.

Door zijn bijdrage, het slijpen van de ijzeren pinnen die deel uitmaken van de valkuilen, bestond zijn medeplegen onder andere uit het leveren van het meest gevaarzettende onderdeel van de valkuilen. Wetende dat er zich in de buurt van de gegraven valkuilen een camping bevindt en dat de bossen druk bezocht worden, heeft hij samen met zijn medeverdachte(n) het risico genomen dat iemand in de valkuilen terecht zou komen waardoor deze zwaar lichamelijk letsel kon oplopen. 

Hoewel de man door de berichten in de media over de valkuilen wist dat zijn handelen tot veel maatschappelijke onrust leidde, is hij toch doorgegaan en is enkel door toedoen van politieoptreden tot stoppen gebracht. De rechtbank rekent het hem ernstig aan dat hij onvoldoende heeft gedaan om het plegen van strafbare feiten door zijn medeverdachte(n) een halt toe te roepen.De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de man zelf actief betrokken is geweest bij het graven van de valkuilen. Volgens de rechter is het wel waarschijnlijk dat het aanleggen van de valkuilen door meer dan één persoon is gedaan. Het Openbaar Ministerie eiste 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.
Provincie:
Tag(s):