zaterdag, 18. april 2009 - 23:41

Vitesse ontneemt AZ kampioensfeest

(Elfvoetbal) Alles en iedereen in Alkmaar maakte zich al op voor een kampioensfeest, maar AZ heeft de schaal nog altijd niet binnen. De lijstaanvoerder, die al 28 duels op rij ongeslagen was, leed uitgerekend in het beoogde kampioensduel een nederlaag tegen Vitesse: 1-2.

Vanaf de eerste minuut ging AZ op jacht naar de openingstreffer. De thuisclub speelde fel, troefde het makke Vitesse op alle fronten af en zag zich in de negentiende minuut worden beloond met een doelpunt. Als vanzelfsprekend kwam de eer toe aan Mounir El Hamdaoui om met een simpele schuiver AZ op voorsprong te zetten.

Vervolgens maakte AZ echter de fout om gas terug te nemen. Vitesse kreeg nu wel de ruimte om te voetballen en maakte daar gretig gebruik van. Tien minuten voor rust kreeg Ricky van Wolfswinkel, die even later wegens een schouderblessure uitviel, de bal via een gelukje voor zijn voeten en tikte zonder moeite 1-1 binnen.

AZ reageerde door het aanvalsspel van de beginfase te hervatten, maar trof nu een Vitesse dat minstens zo fel weerstand bood. De thuisclub had het meeste balbezit, maar werd nauwelijks meer gevaarlijk. Demy de Zeeuw raakte met een afstandsschot de lat, terwijl Lasse Nilsson's poging om met een effectrijke boogbal het leer in het lege doel van AZ te werken falikant mislukte.

En dus leek de wedstrijd af te stevenen op een gelijkspel, wat gezien de gelijke stand bij Feyenoord - Twente voldoende zou zijn voor een landstitel voor AZ. Halverwege de tweede helft ging er zelfs een luid gejuich door het stadion: Feyenoord had Twente op achterstand gezet; AZ kon de titel eigenlijk niet meer kon ontgaan.

Het noodlot sloeg echter alsnog toe. In de 83ste minuut haalde Vitesse-invaller Alexander Büttner van afstand uit, waarna de bal via het been van Gil Swerts met een grote boog over AZ-doelman Joey Didulica viel: 1-2. Weg kampioensfeest.

Toch ziet de situatie er voor AZ nog altijd uitstekend uit. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft AZ voldoende aan een enkel punt om de titel te behalen, terwijl de enig over gebleven concurrent Ajax geen enkel puntverlies meer mag lijden. Maar met Ajax - AZ op het progamma volgende week, en het trauma van 2007 nog in het achterhoofd van de Alkmaarders, is de vrees op de gezichten van de AZ fans in het DSB-Stadion niet eens zo heel verwonderlijk te noemen. Het zal er om spannen of Van Gaal deze situatie kan managen.