zaterdag, 18. april 2009 - 14:35

Wildwest taferelen bij inbeslagname verwaardeloosd vee

Kootstertille

Het leek wel een filmset met wildwesttafereel op een boerderij aan de Jisterboerewei in het Friese Kootstertille. De Medewerkers van de AID, de veearts en de politie waren hun leven niet zeker. Wat uiteindelijk resulteerde in een ravage, 4 arrestaties en de in beslagname van 100 verwaarloosde runderen.

Vier controleurs van inspectiedienst ontdekten donderdag tijdens een controle op het bedrijf van de 61-jarige boer ernstig verwaarloosde runderen. Toen zij besloten de dieren in beslag te nemen kwam de veehouder in opstand en bedreigde de controleurs en dierenarts.

De gewaarschuwde politie trachtte nog te bemiddelen, maar de boer stapte op zijn tractor, voorzien van een frontlader, en reed diverse keren op de controleurs en politie in. Om zichzelf te beschermen moesten zij in de stal bescherming zoeken. De veehouder reed echter met kracht de gevel in. De controleurs konden ternauwernood de vallende brokstukken van de muur ontwijken. De 61-jarige man is vervolgens aangehouden voor poging doodslag.

Toen de 55-jarige boerin zich met de aanhouding ging bemoeien werd zij eveneens aangehouden. Beiden werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Een 56-jarige inwoner van Harlingen, die het oneens was met de hele situatie, ging verhaal halen bij het politiebureau in Buitenpost. Daar gedroeg hij zich zodanig vervelend, dat hij werd gevorderd om het bureau te verlaten. Toen hij dit niet deed werd ook hij aangehouden en ingesloten.

Terwijl het inbeslagenomen vee ingeladen werd, kwam een personenauto met zeer hoge snelheid aanrijden. De 26-jarige bestuurder uit Kootstertille probeerde het erf op te rijden, maar raakte echter een rioleringbuis. De automobilist stapte uit zijn auto en rende door een hek het terrein op. Daar bedreigde hij met een schop in zijn handen een politieagent, die zichzelf genoodzaakt zag zijn vuurwapen te trekken. De 26-jarige man werd vervolgens aangehouden en ingesloten in het politiebureau.
Provincie:
Tag(s):