vrijdag, 19. juni 2009 - 17:15

Ziekenhuis vervangt douchekoppen om legionella-bacterie

Enschede

In verband met een periodieke controle op de eventuele aanwezigheid van de legionella-bacterie zijn recent watermonsters genomen bij een aantal tappunten in de locaties Ariensplein, Haaksbergerstraat en Oldenzaal van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Deze monsterneming heeft voor wat betreft de locaties Haaksbergerstraat en Oldenzaal géén legionella-bacterie aangetoond. Op de locatie Ariensplein te Enschede is deze bacterie op een aantal tappunten wél aangetoond.

Uit voorzorg heeft het ziekenhuis de douchekoppen van de douches van de ziekenhuislocatie Ariensplein donderdag per direct voorzien van filters die de legionella-bacterie tegenhouden. Hierdoor wordt het risico van eventuele besmetting weggenomen. De vervangingsoperatie was donderdagavond afgerond.

De legionella-bacterie kan de zogeheten veteranenziekte veroorzaken. De ziekte kan ontstaan wanneer de bacterie wordt ingeademd, bijvoorbeeld in een douche, vanwege de verneveling van het water.

Vooral legionella type 1 wordt gezien als de veroorzaker van de veteranenziekte. Deze soort is bij de monsternemingen niet aangetroffen. Uit veiligheidsoverwegingen voor zowel patiënten als medewerkers worden bovengenoemde –preventieve- maatregelen getroffen.
Provincie:
Tag(s):