maandag, 21. juni 2010 - 21:05

Drenthe geeft ruim vier ton voor toeganspoort De Pampert en vestingmuur De Vlijt

Coevorden

Onder het motto ‘Coevorden beweegt’ ondergaat de binnenstad van de voormalige vestingstad momenteel een grondige transformatie. Water, historie en gezelligheid worden teruggebracht in de stad. De provincie Drenthe stelt € 210.000,- beschikbaar voor toegangspoort De Pampert en € 223.000,- voor vestingmuur De Vlijt. De toegangspoort en vestingmuur zijn onderdeel van het masterplan Coevorden.

Met de transformatie beogen gemeente en provincie om Coevorden aantrekkelijker te maken voor recreatie en de lokale bevolking. Dit past binnen het provinciaal programma voor het landelijk gebied. Voor gedeputeerde landelijk gebied Rein Munniksma is het van belang bij het ontdekken van Zuidoost-Drenthe, zowel stad als platteland, een aantal kenmerkende locaties is te vinden. Coevorden heeft met deze verandering een mooie stap gezet. Er zijn twee binnenhavens gegraven en de haven nabij de markt is verbeterd. Dit allemaal in het kader van de uitgangspunten die stedenbouwkundige Khandekar voor het centrum van Coevorden voor ogen had, namelijk de historisch gezien belangrijke elementen terughalen in het stadsbeeld, maar dan in een eigentijds jasje.

De aanleg van de vestingmuur versterkt het cultuurhistorische karakter van het centrum van Coevorden, namelijk het kasteel en de citadelstructuur, en draagt daarmee bij aan de aantrekkingskracht van de stad. Deze locatie is specifiek van belang omdat pakhuis De Vlijt wordt gerestaureerd en verbouwd tot een hotel. De uitstraling van de directe omgeving van het hotel is van belang voor de ervaring die de gasten opdoen. Het leidt uiteindelijk tot meer toeristen. De gemeente heeft op verschillende plaatsen in het centrum de oude citadelstructuur weer zichtbaar gemaakt. De nieuwe vestingmuur loopt straks vanaf de nieuwe brug over de haven tot aan het pakhuis.

Het is belangrijk dat het centrum gemakkelijk bereikbaar is voor toeristen en recreanten en dat ze zich er welkom voelen. De toegangspoort bij de Pampert is een locatie die hier zeer geschikt voor is. De toegangspoort bestaat uit een fiets- en voetgangersbrug die de Pampert verbindt met de historische binnenstad van Coevorden, voldoende parkeergelegenheid en een toeristisch informatiepunt. De brug is inmiddels gerealiseerd en wordt al veelvuldig gebruikt door fietsers en voetgangers. Ook is er een waterfiets- en kanoverhuur aan het einde van de brug gevestigd, hetgeen leidt tot een levendige omgeving.

Het toeristisch informatiepunt zal bestaan uit een interactieve informatiezuil. De informatiezuil biedt 24 uur per dag en 7 dagen per week informatie aan de bezoekers. Deze informatie kan bestaan uit een plattegrond, informatie over verschillende activiteiten en locaties die een bezoek waard zijn. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van video en audio met eventueel de mogelijkheid om de informatie direct uit te printen.
Provincie:
Tag(s):