donderdag, 28. januari 2010 - 19:59

Marinefregat Tromp naar Somalië

Den Helder

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. Tromp vertrekt maandag 1 febuari uit de haven van Den Helder. Het schip wordt in de wateren rond Somalië ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA, zo meldt het ministerie van Defensie.

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Belangrijkste taken van de EU taakgroep zijn het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’, het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan en het verstoren van piraterij. Momenteel wordt de taakgroep aangestuurd door een EU staf onder Italiaanse leiding. Hr.Ms. Tromp is het vijfde schip op rij dat in de wateren rond Somalië wordt ingezet in het kader van piratenbestrijding. Medio februari arriveert het schip in het missiegebied.

Hr.Ms. Tromp is een Luchtverdedigings- en Commandofregat. Dit type schip is geschikt voor luchtverdediging van meerdere schepen, de bestrijding van onderzeeboten en oppervlakteschepen. Ook beschikt het schip over uitgebreide commandofaciliteiten. Helikopters kunnen onder bijna alle omstandigheden vanaf het fregat opereren. Hr.Ms. Tromp is 144 meter lang, bij een breedte van 18 meter en diepgang van 7,2 meter. De voortstuwing bestaat uit twee Wärtsila dieselmotoren en twee Rolls Royce gasturbines. Hiermee bereikt het een maximale snelheid van 29 knopen. Qua bewapening beschikt het schip over een geleidwapensysteem tegen luchtdoelen, een Harpoon wapensysteem en het 127mm kanon tegen oppervlaktedoelen, een systeem voor radarmisleiding, een torpedowapensysteem tegen onderzeeboten en de Goalkeeper 30 mm snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand. Voor antipiraterij beschikt het schip tevens over vast opgestelde klein kaliber wapens. De commandant van Hr.Ms. Tromp is kapitein-ter-zee Hans Lodder.
Provincie:
Tag(s):