donderdag, 15. juli 2010 - 13:33

Politiemensen goed gehandeld bij schietpartij Spijkenisse

Spijkenisse

De politiemensen die in februari in Spijkenisse een 46-jarige man neerschoten, hebben volgens de regels gehandeld. De twee zullen dan ook niet vervolgd worden, dit heeft de officier van justitie donderdag bekendgemaakt.

De twee agenten kwamen op 5 februari 2010 naar de Hoeklaan in Spijkenisse na een melding dat een man met een vuurwapen een vrouw belaagde. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen, zagen zij de man met het wapen naast de auto van de vrouw. De man reageerde niet nadat hem meerdere keren gesommeerd was zijn wapen op de grond te leggen. Toen hij op de vrouw begon te schieten, schoten beide agenten gericht op hem. De man overleed ter plaatse. De vrouw raakte gewond door vier kogels, afgeschoten door de 46-jarige man.

Zoals te doen gebruikelijk stelde de Rijksrecherche een onderzoek in. Op basis daarvan concludeert de officier van justitie dat de politiemensen volgens de zogenoemde ambtsinstructie hebben gehandeld. Sommaties om het wapen neer te leggen, het trekken van het politiewapen en dat op hem richten om hem onder controle te krijgen zodat ze hem konden aanhouden, hadden niet gewerkt. Redelijkerwijs waren er geen andere manieren meer om de man onder controle te krijgen, zonder gevaar voor hun eigen leven en dat van de vrouw, anders dan door het gebruik van het vuurwapen. Eén van de agenten schoot eerst op het onderlichaam van de man, maar omdat die daar niet op reageerde, schoot hij hoger. De agenten hebben in totaal acht keer geschoten.

De officier van justitie heeft de nabestaanden van de man donderdag ingelicht over het onderzoek van de Rijksrecherche en de conclusie. Zij kunnen de beslissing van de officier aanvechten bij het Gerechtshof in Den Haag.
Provincie:
Tag(s):