donderdag, 19. mei 2011 - 21:53

Aanhoudingen in illegale handel antibiotica

Groningen

De raadkamer van de rechtbank in Groningen heeft woensdagmiddag een 40-jarige man uit Overijssel voor 14 dagen in bewaring gesteld omdat hij verdacht wordt van handel in illegale antibiotica

De man wordt gezien als hoofdverdachte in een onderzoek van het Functioneel Parket naar een groep verdachten die zich vermoedelijk in georganiseerd verband bezig houdt met ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector.

De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hield de man vorige week maandag aan. Vorige week donderdag wees de rechter-commissaris de vordering tot in bewaringstelling af. Het OM is daar met succes tegen in beroep gegaan.

Bedrijven kunnen grote winsten behalen door de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica. Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen.

Het eten van vlees van dieren die zijn behandeld met deze middelen kan leiden tot besmetting met bacteriën die resistent tegen deze middelen zijn geworden.

Ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet geregistreerde antibiotica maken het moeilijk om mogelijke risico's voor de volksgezondheid in te schatten of te beheersen. Daarom wordt er tegen opgetreden.
Provincie:
Tag(s):