vrijdag, 29. juli 2011 - 21:13

Ageviewers in Meppel in werking gesteld

Meppel

Wethouder Koos de Vos van de gemeente Meppel heeft bij de slijterijen ‘Kwint Wine & Spirits’ en ‘Drankenhuys Meppel’ de eerste Ageviewers in Meppel in werking gesteld. Dit leeftijdscontrolesysteem op afstand moet ervoor zorgen dat minderjarige klanten geen alcoholische dranken meer kunnen kopen.

Wie jonger dan zestien jaar is, mag geen alcohol kopen. Zwakalcoholische dranken mogen vanaf die leeftijd wel worden gekocht. Pas vanaf achttien jaar is het ook toegestaan om sterke drank te kopen. Iedere klant die in de genoemde slijterijen alcohol wil kopen moet zich onderwerpen aan deze nieuwe leeftijdscheck. Het systeem stuurt via een beveiligde verbinding een beeld van de klant naar een controlecentrum in Breda.

Daar beoordeelt een medewerker binnen drie seconden of de klant oud genoeg is. Bij twijfel volgt het verzoek om het legitimatiebewijs te laten zien. Als daaruit blijkt dat de klant oud genoeg is wordt een akkoord afgegeven of de verkoop van alcohol juist geblokkeerd.

De gemeente Meppel staat achter dit soort initiatieven die alcoholgebruik door minderjarigen kunnen verminderen. Wethouder de Vos: “Deze leeftijdscontrole op afstand is een goede en klantvriendelijke manier om de aankoop van alcohol door jongeren te bemoeilijken. Ik vind het een mooi initiatief van de slijterijen en ik roep op om dit systeem te plaatsen in alle winkels waar alcohol wordt verkocht. Het zou mooi zijn als in geheel Meppel dit controlesysteem wordt ingevoerd.”
Provincie:
Tag(s):