zondag, 18. december 2011 - 14:52 Update: 08-07-2014 0:55

Ajax weet tiental ADO ook met 76 minuten fanatieke support te vloeren

Amsterdam

(Elfvoetbal) Acht punten. Zo groot is het gat dat Ajax na de winterstop maximaal moet overbruggen om winterkampioen AZ voorbij te streven in de Eredivisie. ADO Den Haag werd zondagmiddag op een 4-0 nederlaag getrakteerd, mede dankzij Ramon Leeuwin.

Bij Ajax maakte Ricardo van Rhijn zijn debuut in de achterhoede. De 20-jarige verdediger kreeg van trainer Frank de Boer de voorkeur boven Daley Blind. De aftrap van de wedstrijd die vorig jaar door Ajax met 0-1 werd verloren door een doelpunt van aanvaller Wesley Verhoek, werd verricht met de nieuwe EK-bal.

14 minuten steun aan Cruijff
De harde kern van de Amsterdammers maakte het eerste fluitsignaal echter niet mee. Zij bleven tot aan de veertiende minuut weg, als steunbetuiging aan Johan Cruijff. Ze hadden ook opblaaspoppen bij zich met daarop de gezichten van de directieleden van de RvC.

Ajax kon het competitieduel vol zelfvertrouwen beginnen. De 30-voudig landskampioen verloor dit seizoen nog niet op eigen bodem. Op zondag 2 oktober triomfeerde ADO Den Haag voor het laatst buiten het Kyocera Stadion.

Toen legde de Haagse club haar wil op aan Feyenoord: 0-3. Zondagmiddag verliep het anders voor de mannen van trainer Maurice Steijn. Al in de tiende minuut kwamen de Hagenezen namelijk met tien man te spelen.

Ramon Leeuwin beging een oliedomme en tegelijkertijd spijkerharde overtreding op Christian Eriksen, die blijvend beenletset ternauwernood wist te voorkomen door op te springen. Arbiter Kevin Blom zag het en trok rood.

Negen minuten na de rode kaart nam Ajax de leiding. Een hoogstandje van Miralem Sulejmani kwam via Nicolás Lodeiro terecht bij Eriksen, die met een droge schuiver doelman Gino Coutinho wist te verschalken. In de resterende fase van de eerste helft was Ajax de betere van de twee, maar ADO Den Haag hield zich desalniettemin knap staande in de Amsterdam ArenA.

Na de tijdelijke onderbreking wisten de hoofdstedelingen de ban alsnog te breken. Middels een mooie loopactie en een loepzuivere assist van Sulejmani kon Theo Janssen aantekenen voor zijn vijfde van het seizoen.

Het was toen al gedaan met ADO Den Haag, maar Ajax liep het daar niet bij en liep uiteindelijk uit naar een 4-0 overwinning. ADO-invaller Chiró N'toko liet zich makkelijk wegzetten door Eriksen, die Ajax-invaller Dmitri Bulykin wist te bedienen. De Rus kon de bal in een leeg doel tikken. Vijf minuten voor tijd kon ook Sulejmani zijn doelpuntje meepikken tegen ADO Den Haag, dat op dat moment niet meer met overtuiging aan de wedstrijd deelnam.

Bij Ajax ontbraken Toby Alderweireld (hamstring), Nicolai Boilesen (hamstring), Siem de Jong (dijbeen), André Ooijer (hamstring), Kolbeinn Sigthórsson (enkel) en Bruno Silva (schouder). ADO Den Haag moest het stellen zonder Mitja Mörec (rug), Aleksandar Radosavljevic (blindedarm), Ahmed Ammi, Gabor Horváth en Jens Toornstra (allen geschorst).

Ajax eindigt de decembermaand met een thuiswedstrijd in de KNVB Beker. Op woensdag 21 december komt AZ op bezoek in de Amsterdam ArenA. Bij ADO Den Haag kan men aan de feestdagen beginnen. De eerste seizoenshelft is nu definitief voorbij.
Categorie:
Tag(s):