maandag, 7. maart 2011 - 15:19

Basisschoolleerlingen uit Zwolle wandelen voor water

Zwolle

Op 25 maart doen 520 kinderen van groep 7 en 8 van elf basisscholen uit Zwolle mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. 'Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje voor een drinkwater- en sanitatieproject in Nepal', meldt Waterschap Groot Salland maandag.

Een hoeveelheid en afstand vergelijkbaar met de portie waar hun waterhalende leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks mee lopen. Op die manier ervaren zij een beetje de dagelijkse praktijk van kinderen daar.

De opbrengst van Wandelen voor Water in Zwolle wordt geschonken aan het Nepalese Rode Kruis. Van de schenking worden waterleidingen en toiletvoorzieningen aangelegd in twee afgelegen Nepalese dorpjes in de Himalaya: Arnakot en Upper Bengri.

Dit project draagt bij aan de Millennium Development Goals die de Verenigde Naties in 2000 hebben opgesteld. Eén van die doelstellingen is dat in 2015 het aantal mensen zonder schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

Programma
De sponsorloop in Zwolle vindt plaats op vrijdag 25 maart. Het startschot wordt gegeven om 13.00 uur door wethouder Filip van As op de productielocatie van Vitens, Ruiterlaan 46, Zwolle. Na terugkeer op de Vitens-locatie laten de kinderen met het meegebrachte water een immens waterorgel spelen. Ook wordt er Nepalese muziek gespeeld door een ensemble van Deltion dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld.

Aan het eind van dit festijn om ongeveer 16.00 uur overhandigt Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld de cheque met de opbrengst van deze actie aan de Consul Generaal van Nepal, de heer Cas de Stoppelaar.

Aqua for All
Wandelen voor Water is een initiatief van de stichting Aqua for All en wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Altijd rond 22 maart, Wereldwaterdag. De Rotary Club Zwolle IJsselland en Waterschap Groot Salland organiseren in Zwolle de sponsorloop.

Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie in het algemeen en over de lokale situatie in het projectland.
Provincie:
Tag(s):