zondag, 6. november 2011 - 10:43

Beroepsvisser gesnapt met illegale palingfuiken

Gouda

Op het kanaal ‘de Gouwe’ bij Gouda heeft de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) een beroepsvisser betrapt op het illegaal vangen van paling met verboden visfuiken. Dit heeft de nVWA bekendgemaakt.

De nVWA voerde de actie uit in samenwerking met opsporingsambtenaren van Sportvisserij Nederland en politie Utrecht.

Illegale visserij veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu. Vanwege de omvang van visstroperij op het IJsselmeer en in de wateren van Friesland en Zuid-Holland zijn al enige jaren Visstroperijteams actief.

Boetes tot 19.000 euro
Zij proberen met een structurele en forse aanpak de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig wordt altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 19.000 euro.

Er zijn zes illegale fuiken aangetroffen bij de beroepsvisser. De fuiken hadden niet de verplichte ringetjes waarmee kleine palingen kunnen ontsnappen.

Hij gebruikte deze fuiken om illegaal paling te vangen in de zogenoemde gesloten periode die loopt van september tot en met november. Vissers mogen in deze periode wel op wolhandkrab vissen met aangepaste fuiken, zodat de paling kan ontsnappen. Ook moeten ze hiervoor een speciale vergunning aanvragen.
Provincie:
Tag(s):