woensdag, 12. oktober 2011 - 9:59

Bezem door panden Amsterdamse 'Rosse Buurt'

Amsterdam

Stadsdeel Centrum gaat zelf vastgoed verwerven om Project 1012 een extra impuls te geven. Door vastgoed in goede handen te brengen, wordt de criminele- en criminogene (voor criminaliteit vatbare) infrastructuur in een aantal aangewezen straten doorbroken.

Verworven panden zullen in erfpacht worden uitgegeven aan partners van de gemeente. Dit staat in de plannen die het dagelijks bestuur van het stadsdeel aan de deelraad zal presenteren.

Het gaat hierbij niet om prostitutiepanden, maar om panden waar andere criminogene functies gevestigd zijn: smartshops, minisupermarkten, souvenirwinkels, headshops, telefoneerinrichtingen, massagesalons, gokautomatenhallen, seksautomatenhallen, seksbioscopen, sekstheaters, sekswinkels geldwisselkantoren en laagwaardige horeca.

De panden moeten een bijdrage kunnen leveren aan het herstellen van de functiebalans en economische diversiteit bevorderen. De aankopen worden gedaan in de straten die zijn aangewezen in de zogenaamde ‘straatgerichte aanpak'.

In deze aanpak worden in samenwerking met ondernemers en pandeigenaren ongewenste functies verminderd en de economische structuur verbeterd. De aankoop van prostitutiepanden zal blijven lopen via de beproefde werkwijze tussen centrale stad, stadsdeel en betrouwbare partners.

Door nu zelf slagvaardig in te grijpen op de vastgoedmarkt vallen panden niet in verkeerde handen, maar ondersteunen de doelstellingen van Project 1012. Onlangs heeft het stadsdeel al een pand in de Lange Niezel aangekocht, een belangrijke oost-west verbinding en een straat waar ingrijpen in vastgoedeigendom een belangrijk middel is om de gewenste verandering te bereiken.
Provincie:
Tag(s):