donderdag, 12. mei 2011 - 18:12

Echt of nep bont? Het komt op het etiket

Amsterdam

In de toekomst wordt het waarschijnlijk verplicht om dierlijke bestanddelen in kleding op het etiket te vermelden. Het Europees Parlement stemde voor een nieuwe verordening van het etiketteren van textiel, en verwacht wordt dat ook de EG-ministerraad het voorstel goed zal keuren.

De laatste jaren is het voor consumenten steeds moeilijker geworden om echt bont van namaak te onderscheiden. Zodoende liep men het risico om totaal ongewild bont te dragen.

Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is de nieuwe verordening een stap in de goede richting. Thomas Pietsch van Stichting Vier Voeters: ‘Consumenten moeten niet alleen kunnen zien of een kledingstuk dierlijke bestanddelen bevat, maar ook om welk dier het gaat, waar het vandaan komt en op welke manier het gehouden is. Je bent pas goed geïnformeerd als je bijvoorbeeld op het etiket kan lezen dat het om een vos uit China gaat, die is gehouden in een draadgazenkooi op een oppervlakte van 1 vierkante meter.’

Ook vanuit het oogpunt van consumentenveiligheid is uitgebreide etikettering belangrijk. Uit onderzoek van Vier Voeters in 2010 bleek dat veel vachten schadelijke stoffen bevatten. Zo werd de giftige en allergene stof formaldehyde in hoge concentraties aangetroffen in bontproducten.
Provincie:
Tag(s):