vrijdag, 18. maart 2011 - 16:36

Eerste euromunt uit 1971 onder de veilhamer

Amsterdam

Van wanneer dateert de Euro? ‘Uit 2002,’ zult u zeggen, ‘per 1 januari van dat jaar voegde de gulden zich immers bij de florijn, ducaat, dubloen en andere gedateerde duiten.’

Een enkele pecuniapurist zal opmerken: ‘De Euro bestaat sinds 1992, toen in Maastricht definitief voor de invoering van één Europese munt werd gekozen.’

Christie’s veilt op 23 maart echter een euro uit 1971, u leest het goed: ne-gen-tien-een-en-ze-ven-tig. In dat jaar lanceerde weekblad Time een wedstrijd waarin reclamebureaus werden uitgedaagd om een zo origineel mogelijke advertentie te verzinnen. Het Nederlandse bureau Prad won de wedstrijd met een prijsvraag om een naam te bedenken voor een Europese eenheidsmunt.

Uit 1.077 inzendingen zoals Alpha, Churchill, Ecu, Luns, Pompidou, Spes en Valor koos men de Euro, die het reclamebureau vervolgens in een oplage van 500 stuks liet drukken naar een ontwerp van de Nederlandse beeldhouwer Eric Claus (1936), die later ook het herinneringsmonument voor Willem Drees (1988) in Den Haag zou maken.

Christie’s veilt een zilveren Euro (serienummer 85) die met een diameter van 25 mm. net iets groter is dan het huidige eurostuk en het opschrift draagt: EUROPA FILIORUM NOSTRORUM DOMUS, oftewel EUROPA HUIS ONZER KINDEREN.

De munt wordt verkocht met de originele cassette van Prad en een plaquette: dezelfde Euro maar dan van brons en 18 cm. groot. Het veilinghuis denkt dat de eerste Euro tussen de 500 en 700 moderne euro’s gaat opbrengen.
Provincie:
Tag(s):