vrijdag, 17. juni 2011 - 13:49

EHEC-bacterie nooit eerder op roze bietenspruiten in Nederland gevonden

Den Haag

Uit onderzoek blijkt dat de STEC (EHEC) bacterie die vorige week is gevonden op de rode (roze) bietenspruiten nog niet eerder is aangetroffen in Nederland.

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft opdracht gegeven om het monster voor verdere analyse naar gespecialiseerde laboratoria in Italië en Denemarken te sturen.

In Nederland is het niet mogelijk het exact type te achterhalen. Er zijn geen aanwijzingen dat in Nederland mensen ziek zijn geworden van dit specifieke, onbekende type. De analyses zullen enkele weken in beslag nemen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en het RIVM hebben dit vandaag bekend gemaakt.

Op woensdag 8 juni bleek dat in Duitsland een partij rode bietenspruiten (scheuten) is aangetroffen, die verontreinigd is met een variant van de STEC-bacterie. Gelijktijdig deed de nVWA een uitgebreide inspectie bij bedrijven die deze producten telen en werden er monsters genomen.

Ook uit het onderzoek van de nVWA bleek dat een partij rode (roze) bietenspruiten verontreinigd is met een STEC-bacterie. Waar de bacterie vandaan komt, wordt nog uitgezocht. Overigens zijn de betrokken partijen rode (roze) bietenspruiten niet meer in de handel.
Provincie:
Tag(s):