woensdag, 2. maart 2011 - 17:56

F-16's onderscheppen Russische bommenwerpers

Leeuwarden

Twee F-16´s hebben woensdagmiddag twee Russische T-95 Bear bommenwerpers onderschept. 'De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen zonder hun identiteit bekend te maken', meldt Defensie woensdagmiddag.

Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen stuurden de F-16´s van Vliegbasis Leeuwarden op de Bears af voor een visuele identificatie en voor begeleiding door het verantwoordelijkheidsgebied. De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is.

De jachtvliegtuigen volgden de Bears vervolgens tot ze noordwest van Leeuwarden het verantwoordelijkheidsgebied verlieten, richting het Engelse luchtruim. Vanaf dat moment nam de Quick Reaction Alert (QRA) van de Britse Royal Airforce de taak over. Voorafgaand aan de Nederlandse onderschepping werden de Russen door Deense jachtvliegtuigen in de gaten gehouden.

Quick Reaction Alert
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim kunnen de F-16´s een vliegtuig binnen enkele minuten onderscheppen.

De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militaire verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.
Provincie:
Tag(s):