woensdag, 1. juni 2011 - 21:35

Ingreep in persoonsgebonden budget

Den Haag

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS maakte vandaag bekend dat het persoonsgebonden budget (pgb) voortaan alleen beschikbaar is voor mensen die anders in een instelling opgenomen zouden moeten worden.

VVD Tweede Kamerlid Tamara Venrooy: 'Voor mij staat voorop dat het pgb behouden blijft voor hen die anders in een instelling terecht zouden komen. Het pgb blijft een volwaardig alternatief voor instellingszorg. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Dat gaan we wettelijk vastleggen. Wie niet langer aanspraak kan maken op een pgb, kan terecht bij de reguliere zorg. Anders dan ten tijde van de instelling van het pgb, is er inmiddels volop aanbod aan thuiszorg. Overal in het land zijn meerdere zorgaanbieders actief. Ik wil dat zorgverzekeraars zich bij de inkoop van hun zorg dan ook veel meer dan tot nu toe gaan richten naar de wensen van hun klanten.'

Het aantal aanvragen neemt volgens de VVD jaarlijks met 23% toe. Die situatie is onhoudbaar en voor de VVD de afgelopen jaren regelmatig reden geweest om aan de bel te trekken. Die explosieve groei van het aantal pgb-aanvragen betekent dat je de beperkte middelen over een steeds grotere groep mensen moet verdelen. In plaats daarvan reserveert het kabinet het pgb voor mensen die anders in een instelling terecht zouden komen. Zij krijgen bovendien 5% extra.”
Provincie:
Tag(s):