zondag, 20. februari 2011 - 13:14

Marine oefent havenbewaking in Amsterdamse IJ

Amsterdam

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine oefent vanaf zondag in Amsterdam tal van realistische scenario’s op het gebied van havenbewaking. Vanaf 1 januari levert het maritiem krijgsmachtdeel twee duikpelotons voor deze taak.

Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Van ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot de inzet van special forces bij een terroristisch dreiging. In het kader van Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS) kwam daar op 1 januari de havenbewakingstaak bij.

In een realistische setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het cruiseschip Marco Polo en wordt met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) het IJ afgezocht. Deze onderwaterrobot is in staat om met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart te brengen. Tijdens de oefening vindt nauwe afstemming plaats met het havenbedrijf en de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Het duikpeloton oefent in Amsterdam vanaf het duikvaartuig Nautilus, dat speciaal hiervoor is uitgerust.
Provincie:
Tag(s):