zaterdag, 10. december 2011 - 14:16

Omroep HUMAN: 'Ruzie in top justitie over vervolging Wilders'

Maandagavond 12 december zal bij omroep HUMAN het tweede deel van de documentaire 'Het Proces Wilders' worden uitgezonden.

Uit deze uitzending zal blijken dat er indertijd binnen justitie grote onenigheid is geweest over de vraag of PVV-leider Wilders vervolgd moest worden.

Zo wilde voormalig minister van justitie Ernst Hirsch Ballin en twee hooggeplaatste openbaar aanklagers Wilders in 2008 vervolgen, maar voormalig topman van het Openbaar Ministerie (OM) Harm Brouwer dacht daar anders over en wist zijn standpunt door te drukken.

In februari en maart 2008 voerden Brouwer en Hirsch Ballin een aantal gesprekken over de zaak-Wilders. Eerst onder vier ogen, maar later kwam ook procureur-generaal Han Moraal erbij. Het college van procureurs-generaal wilde Wilders niet vervolgen, maar toenmalig minister Hirsch Ballin was het daar niet mee eens.

Brouwer stelde Hirsch Ballin voor om dan maar een aanwijzing tot vervolging te geven. Dat is een opdracht van de minister om toch te vervolgen die het OM dan 'loyaal' zou uitvoeren. Maar de minister besloot dat niet te doen. Hij wilde zich niet met de beslissing van het OM bemoeien.

Het OM besloot Wilders niet te vervolgen, maar het gerechtshof bepaalde dat hij alsnog voor de strafrechter moest komen. De politicus werd conform de eis vrijgesproken.
Provincie:
Tag(s):