dinsdag, 21. juni 2011 - 23:29

Positieve gedragsverandering te leren aan VU

Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam is een nieuw centrum voor gedragsverandering in organisaties gestart: ADRIBA. Gedragsverandering is interessant voor bedrijven en hun medewerkers omdat we elkaars gedrag de hele dag beïnvloeden, maar dat vaak net verkeerd doen.

Slechts 0,8% van de tijd van leidinggevenden wordt goed besteed. Vaak zijn medewerkers bang voor hun leidinggevenden, waardoor ze niet optimaal presteren, maar slechts gehoorzaam zijn. Ziekteverzuim, personeelsverloop, niet optimale prestaties en een gebrek aan innovatie en creativiteit zijn hiervan het gevolg. 23 juni presenteert ADRIBA zich in een ‘launching event’.

Complimenten zijn effectiever dan bonussen
Bij ADRIBA leren leidinggevenden en consultants principes en technieken van gedragsverandering die zij direct op hun werk toepassen. Zij leren daarbij dat belonen veel effectiever is dan straffen en complimenten effectiever zijn dan bonussen, terwijl ze zoveel minder kosten.

Het centrum biedt als eerste in Nederland cursussen en certificering in Organizational Behavior Management (OBM). Deelnemers leren er een aanpak voor positieve gedragsverandering in organisaties en het verhogen van werkprestaties. De werking daarvan is wetenschappelijk aangetoond.

Werkbare methodiek voor gedragsverandering in organisaties
Op 23 juni presenteert ADRIBA zich aan het publiek in een ‘Launching Event’ op de VU. Met deze lancering speelt de VU in op de groeiende behoefte, onder meer vanuit de politiek en maatschappij, aan een werkbare methodiek voor gedragsverandering in organisaties. ADRIBA biedt concrete, wetenschappelijk onderbouwde kennis voor gedragsverandering. Bijvoorbeeld voor het omvormen van de ‘bonuscultuur’ of het verhogen van duurzaam veilig gedrag op de werkvloer.

Aubrey Daniels
ADRIBA staat voor Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis. Hiermee brengt het centrum een ode aan een belangrijke grondlegger van de gedragsanalyse: de wetenschap van gedragsverandering. ADRIBA is gevestigd aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de VU. Opgericht door VU-wetenschappers Marius Rietdijk en Joost Kerkhofs biedt het een platform voor de wetenschappelijke verdieping, verbreding en verspreiding van de gedragsanalyse. Dit gebeurt onder de noemer Organizational Behavior Management (OBM). Het werkveld is Europa en het centrum werkt samen met enkele Amerikaanse vakgenoten.

Brug tussen gedragswetenschap en bedrijfskunde
ADRIBA biedt kennis om gedragsverandering gestructureerd en op een positieve manier aan te pakken. Hieraan ligt een model ten grondslag dat de brug slaat tussen de gedragswetenschap en de bedrijfskunde. De werking daarvan is uitvoerig getoetst in zowel binnen- als buitenlandse organisaties. In Nederland promoveerde Rietdijk in 2009 op dit onderwerp. Hij baseerde zich zowel op praktisch onderzoek van Aubrey Daniels als op fundamenteel onderzoek van Nobelprijswinnaar Pavlov en Skinner.

Deze kennis is nu omgevormd naar een cursusprogramma. Daarmee biedt de VU als eerste universiteit in Nederland cursussen en certificering op het gebied van OBM. Deelnemers leren hoe zij op een positieve manier gedragsverandering in organisaties kunnen sturen. Onderzoek laat zien dat dit kan zonder dwang en met verhoging van het werkplezier.
Categorie:
Tag(s):