dinsdag, 26. april 2011 - 17:28

Proef terugkeer zware delinquenten fors uitgebreid

Den Haag

De proef waarin burgemeesters door het ministerie van Veiligheid en Justitie worden geïnformeerd over de ophanden zijnde terugkeer van plegers van ernstige gewelds- of zedendelicten in hun gemeente is fors uitgebreid. Dit schrijft staatssecretaris Teeven dinsdag aan de Tweede Kamer.

76 deelnemende gemeenten
Deden aan de eerste pilot nog maar 17 gemeenten mee, in de vervolgproef staat de teller inmiddels op 76 deelnemende gemeenten. Onder deze 76 gemeenten bevinden zich de grootste 36 gemeenten van het land. Daarmee dekt de proef inmiddels de helft van de Nederlandse bevolking.

Burgemeesters geïnformeerd
Ook de hoeveelheid informatie die wordt gedeeld neemt toe. Zag de eerste proef alleen nog op de terugkeer van gedetineerden toe, in de vervolgproef worden burgemeesters ook op de hoogte gesteld als een tbs-gestelde terugkeert of als een gedetineerde met verlof gaat.

Melding
In de proef ‘Bestuurlijke Informatie Justitiabelen’ krijgt de gemeente twee maanden voordat een delinquent vrijkomt een melding van de Justitiële Informatiedienst. Burgemeesters worden hiermee in de gelegenheid gesteld op tijd in te kunnen grijpen als terugkeer (mogelijk) leidt tot verstoring van de openbare orde.

Daders elders huisvesten
Zo kunnen burgemeesters bijvoorbeeld ervoor kiezen om daders elders in de gemeente te huisvesten om te voorkomen dat slachtoffers worden geconfronteerd met hun dader.

Landelijke invoering in 2012
De proef is een nauwe samenwerking tussen onder andere het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Reclassering en het Openbaar Ministerie. Als ook deze proef succesvol is, wil Teeven in 2012 overgaan tot landelijke invoering.
Provincie:
Tag(s):