woensdag, 2. november 2011 - 15:52

Rijk de Gooyer overleden

Amsterdam

Acteur Rijk de Gooyer is woensdag in zijn woning in Amsterdam overleden. De acteur is 85 jaar geworden. Dat maakt zijn impresariaat Van Lennep Producties bekend.

De Gooyer kampte met alvleesklierkanker en overleed volgens thuis in het bijzijn van zijn zoon Rijk en Babiche Hermans, de kleindochter van cabaretier Toon.

Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. In die jaren zou hij volgens eigen zeggen voor de CIA hebben gewerkt als informant. Als filmacteur speelde De Gooyer in diverse speelfilms zoals De Inbreker, Soldaat van Oranje, De Avonden, Hoogste Tijd en Madelief, krassen in het tafelblad. De Gooyer speelde twee seizoenen de rol van Peek de broer van Fokke (Kraaykamp sr) in de AVRO televisieserie De Brekers (1985+1988). In 1991 zond de VARA de televisieserie In voor- en tegenspoed uit, waarin hij de rol van Fred Schuit speelt.

Ook maakte hij diverse reclamespotjes voor het kaasmerk Paturain (met de kreten "Goed gedaan jochie" en "Hier Rijk in Frankrijk") en verzekeringsmaatschappij Reaal ("Foutje, bedankt!"). Samen met Maarten Spanjer maakte hij spotjes voor KPN. Samen met John Kraaijkamp maakte hij verschillende reclamespotjes voor C&A.

De Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin en groeide op in zijn geboortestad Utrecht; hij was de helft van een twee-eiige tweeling.
Provincie:
Tag(s):