maandag, 25. juli 2011 - 8:33

Twintig procent van de bruggen en viaducten onveillig

De veiligheid van op de vijf bruggen en viaducten is onder de maat. Die bruggen kampen onder andere met scheurvorming, verroeste wapening, houtrot in palen en loszittende delen beton. Dit schrijft de Pers maandag.

De krant heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur een namenlijst in handen gekregen van 65 gemeenten die een onvoldoende scoorden voor de veiligheid van hun bruggen. Ook ontving de krant vijf originele onderzoeksrapporten die in opdracht van de VROM-inspectie zijn gemaakt.

Aan naar schatting achtduizend van de veertigduizend bruggen en viaducten in Nederland kleven veiligheidsrisico’s, zo schrijft de krant.

Gemeenten en provincies kunnen vaak niet nagaan of de vaak tientallen jaren oude bruggen nog wel bestand zijn tegen het zware vrachtverkeer dat er tegenwoordig overheen rijdt. Dat komt omdat de oorspronkelijke constructieberekeningen vaak zoek blijken te zijn. Daardoor is het ook onduidelijk hoe lang de brug überhaupt nog mee kan.

Karel Bosman, die namens het onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau Nebest het onderzoek voor de VROM-inspectie uitvoerde, maakt zich extra zorgen omdat onderhoudsbudgetten door bezuinigingen al onder druk staan. Daarom is het volgens de inspecteur hoog tijd dat gemeenten ‘gaan leren om in risico’s te denken’. Vooral kleine stalen bruggen in gemeenten zijn volgens hem risicogevallen.

Onderzoek VROM-inspectie

Uit een onderzoek van de VROM-inspectie eind 2009 naar bruggen en viaducten met een overspanning van meer dan vijf meter, bleek al dat provincies en gemeenten het niet zo nauw nemen met inspectie en onderhoud. Van de tachtig gemeenten die meededen aan de enquête, scoorden er 65 een onvoldoende. Zo’n dertig gemeenten kregen zelfs een drie of lager.

Volgens de VROM-inspectie zijn de onderzoeksresultaten van eind 2009 naar de veiligheid van bruggen en viaducten een goede steekproef. In dat geval zouden van de 418 Nederlandse gemeenten er 340 een onvoldoende scoren en 172 een 3 of lager. Erg slecht scorende gemeenten zijn Gilze Rijen, Kapelle, Landerd en Buren. Vlak daarna komen Rijnwaarden, Montferland, Anna Paulowna, Marum, Tiel, Goirle, Roerdalen en Boskoop.
Provincie:
Tag(s):