donderdag, 23. juni 2011 - 18:59

Verdachte aangehouden voor wildvang beschermde vogels

Nijkerk

Het milieurechercheteam van de politieregio’s Gelderland-Midden en -Zuid heeft onder leiding van het Functioneel Parket dinsdagochtend 21 juni 2011 een 68-jarige man uit Nijkerk in zijn woning aangehouden op verdenking van overtreding van de Flora en fauna wet.

Het vermoeden is dat de man beschermde en inheemse vogels heeft gevangen. Hij is in verzekering gesteld.

De man heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan het vangen van allerlei in het wild voorkomende vogels. Nadat hij op verschillende plekken in de natuur nestkastjes had opgehangen en had gewacht tot er eitjes waren uitgekomen, heeft hij de vogeltjes geringd en heeft de vogeltjes voordat ze konden uitvliegen eruit gehaald. Als de jongen oud genoeg waren zouden ze zijn opgehaald, verder groot gebracht in volières. Het zou gaan om onder andere boomklevers en nachtegalen. De vogels kunnen afhankelijk van het ras enkele honderden euro’s opleveren. Verdachte heeft de afgelopen weken vermoedelijk meerdere vogels geringd en uit het wild weggenomen.

Het team heeft dinsdag direct na de aanhouding de woning van de verdachte, volières in Nijkerk en een loods in Nijkerkerveen doorzocht. Daarbij werden meerdere vogels in beslag genomen. De beestjes zijn ondergebracht in een vogelopvang. Ook werd tienduizenden euro’s aan contanten aangetroffen en in beslag genomen. De auto van de verdachte is ook in beslag genomen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Er wordt nauw samengewerkt met de politieregio Utrecht en de Algemene Inspectiedienst.
Provincie:
Tag(s):