zondag, 30. oktober 2011 - 11:44

Verdubbeling van elektronisch toezicht op delinquenten

Den Haag

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil komend jaar een verdubbeling van het gebruik van elektronisch toezicht op delinquenten die onder voorwaarden terugkeren in de samenleving. De maatregel moet voorkomen dat slachtoffers van misdrijven weer worden geconfronteerd met hun dader.

Teeven wil het elektronisch toezicht vooral inzetten bij zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, gewelddadige overvallers en crimineel gedrag van jongeren. Met de maatregel is zo’n vier miljoen euro gemoeid. De aanscherping staat in een brief van staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer over de aanpak van recidive.

Elektronisch toezicht wordt opgelegd door de rechter op vordering van de officier van justitie. Jaarlijks gaat het nu om zo’n 180 gevallen. Om de verdubbeling tot stand te brengen heeft staatssecretaris Teeven daarom met het Openbaar Ministerie afgesproken dat voortaan bij het eisen van voorwaarden altijd nadrukkelijk wordt overwogen of elektronisch toezicht moet worden ingezet. De Reclassering houdt het toezicht op de naleving van de voorwaarden.
Provincie:
Tag(s):