maandag, 10. september 2012 - 14:53

18 jaar celstraf voor doden en misbruik Jennefer (10)

Rotterdam

De rechtbank heeft op maandag een 27-jarige man afkomstig uit Rotterdam veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor doodslag en het plegen van seksueel misbruik van een tienjarig Rotterdams meisje. 'De dader is een ex-vriend van een zus van het slachtoffer', meldt de rechtbank maandag.

Het tienjarig meisje verdween op 8 oktober 2011. Zij was ’s middags in de woning van de man geweest om met zijn kinderen te spelen. Na de verdwijning van het meisje had de man nog verklaard dat het meisje na een ruzie naar de woning van haar vader was vertrokken. Het meisje kwam nooit bij haar vader aan.

Nadat buurtonderzoek niets had opgeleverd, gaf de politie in Rotterdam een Ambert Alert uit. In de vroege ochtend van 10 oktober werd het meisje dood gevonden in het huis van de man. De rechtbank acht bewezen dat de 27-jarige man hiervoor verantwoordelijk is.

Hoogte van de straf
De rechtbank heeft doodslag bewezen geacht en ook het seksueel misbruik van het meisje, maar niet dat het meisje door de man is gedood om te verhullen dat hij haar seksueel heeft misbruikt (zogenoemde gekwalificeerde doodslag).

Op grond van de wet kan voor deze feiten een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar worden opgelegd. De opgelegde straf is daarom lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank is van oordeel dat dit zeer ernstige feiten zijn, die een hoge gevangenisstraf rechtvaardigen.

Toerekeningsvatbaarheid
De rechtbank moet naast de ernst van de feiten ook rekening houden met de persoon van de verdachte. De dader heeft niet meegewerkt aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Daarom kon niet worden vastgesteld of hij leed aan een psychische stoornis toen hij de feiten pleegde.

Om die reden kon geen maatregel van terbeschikkingstelling worden opgelegd. Het Pieter Baan Centrum vermoedt wel dat de verdachte zwakbegaafd is. De rechtbank houdt daar ook rekening mee.
Alles in ogenschouw nemend acht de rechtbank een gevangenisstraf van achttien jaar een passende straf.
Provincie:
Tag(s):