vrijdag, 10. augustus 2012 - 20:28

18 jaar plus TBS voor moord en brandstichting in Friesland

Leeuwarden

Het gerechtshof Leeuwarden heeft vrijdag een man uit Denekamp veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf plus TBS met dwangverpleging. Dit heeft het gerechtshof vrijdag laten weten.

De man doodde in juni vorig jaar zijn voormalige schoonzuster met een mes en was ook van plan zijn ex-vrouw te vermoorden, om te voorkomen dat zijn kinderen bij hen zouden opgroeien. Door een chalet in brand te steken bracht hij bovendien twee mensen in levensgevaar. Zij konden zich redden, maar een hond kwam in de vlammen om.

De rechtbank Leeuwarden legde in maart jongstleden dezelfde straf op. De man ging in hoger beroep omdat hij naar eigen zeggen niet van plan is geweest zijn schoonzus te doden.

De wapens die hij meenam, zouden slechts bedoeld zijn om mensen af te schrikken die hem wilden tegenhouden als hij zijn kinderen weghaalde uit haar huis. Het hof vindt dat niet aannemelijk, mede omdat de man het slachtoffer en haar partner kort voor de moord ernstig heeft bedreigd.

De veroordeelde lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, kan zich moeilijk verplaatsen in anderen en toont geen enkele spijt. Ter beveiliging van de maatschappij acht het hof behandeling in een TBS-kliniek noodzakelijk.
Provincie:
Tag(s):