zaterdag, 29. september 2012 - 9:53

2300 mannen geven dna af in zaak Marianne Vaatstra

Zwaagwesteinde

Op diverse plaatsen in Fryslän is zaterdagmorgen het grote DNA onderzoek van start gegaan in een laatste ultieme poging om de dader te vinden die in 1999 Marianne Vaatstra verkrachte en om het leven bracht.

Ruim 8000 inwoners van Fryslân hebben een uitnodiging gehad om vrijwillig DNA af te staan. Meer dan 2300 mannen hadden om 16.00 uur vanmiddag daadwerkelijk hun dna afgestaan. Dat is ongeveer 70 procent van de 3300 mannen die vandaag waren opgeroepen. In totaal hebben 8080 mannen uit de buurt van Zwaagwesteinde een oproep gekregen.

Via dat DNA zoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de familielijn naar verwantschap met de dader van dit misdrijf. Alleen met de medewerking van de Friese bevolking bestaat er nog een kans de identiteit van de dader van dit misdrijf te achterhalen.

Mannen die in 1999 de leeftijd van 16 tot 60 jaar hadden en destijds woonachtig waren in het gebied van globaal vijf kilometer rondom de plaats delict hebben een uitnodiging gehad.

Voor de afname is een periode van twee weken ingepland. Op zeven afnameplaatsen, te weten Zwaagwesteinde, Twijzerlerheide, Kollumerzwaag, Oudwoude/Westergeest, Kollum, Buitenpost en Twijzel zijn op afgesproken tijden deskundigen aanwezig om het DNA af te nemen. Tevens is in Leeuwarden, Dokkum, Drachten en Groningen een afnamelocatie geregeld.

Het DNA-profiel wordt uitsluitend vergeleken met het aangetroffen DNA-daderspoor op het lichaam van Marianne Vaatstra en niet met andere sporen uit andere onderzoeken. Na afronding van het verwantschapsonderzoek worden het DNA-materiaal en de vervaardigde profielen vernietigd.

Ook de familie Vaatstra zelf zullen DNA moeten afstaan.
Provincie:
Tag(s):