woensdag, 15. februari 2012 - 19:00

Baanverlenging Groningen Airport Eelde gaat door

Eelde

De Raad van State deed woensdag haar definitieve uitspraak over het aanwijzingbesluit van de luchthaven waardoor de voorgenomen baanverlenging mogelijk gemaakt wordt. De Raad van State heeft het aanwijzingsbesluit in stand gelaten, wat betekent dat de baanverlenging kan worden uitgevoerd. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Met een langere baan kan de luchthaven haar doelstelling uit de luchtvaartnota optimaal gestalte geven: Groningen Airport Eelde als volwaardige regionale luchthaven van nationale betekenis. Een langere baan geeft de luchthaven de mogelijkheid om, op duurzame wijze, mee te groeien in de veranderende markt voor internationaal handelsverkeer en zal zorgen voor een gezondere financiële exploitatie en meer bedrijvigheid. Deze ontwikkelingskansen zijn van groot belang voor het versterken van het ruimtelijk economisch perspectief van Noord en Noord-Oost Nederland. Bij deze groei zal de luchthaven streven naar een verantwoorde mix van vliegverkeer. Dit betekent onder andere dat de luchthaven ook haar maatschappelijke rol als nationaal opleidingscentrum voor verkeersvliegers zal blijven vervullen.

Groningen Airport Eelde gaat met deze uitspraak op zak, zo snel mogelijk met de aannemerscombinatie Dura Vermeer/Imtech om tafel. De ambitie is erop gericht om nog voor het winterseizoen 2012/2013 de baanverlenging gerealiseerd te hebben. De communicatie met omgeving en voorlichting over de uitvoering van het project zullen bijzondere aandacht krijgen.

De luchthaven zal de gesprekken met (low cost) luchtvaartmaatschappijen die geïnteresseerd zijn om lijn- en chartervluchten vanaf Groningen Airport Eelde aan te bieden nu intensiveren. Ook worden gesprekken gevoerd met airlines die vanuit Groningen Airport Eelde zakelijke verbindingen willen opzetten. Hierbij wordt de luchthaven gesteund door het Route Development Forum (RDF) waarin belangrijke spelers uit het noorden worden vertegenwoordigd: VNO-NCW, MKB-Noord, KvK Noord-Nederland, de NOM en Eemsdelta.

De Raad van State heeft ook een positieve uitspraak gedaan over het bestemmingsplan baanverlenging . Ook dat is nu onherroepelijk geworden. De volgende stap is dat de luchthaven, in nauwe samenwerking met de gemeente Tynaarlo, de gebruikers van het bedrijfsleven gaat werken aan een ontwikkelingsvisie voor het bedrijventerrein van de luchthaven. Een eerste stap is het afronden van een ambitiedocument dat als basis dient voor een nieuw bestemmingsplan. Ook de bereikbaarheid van de luchthaven voor openbaar vervoer zal nu verder worden ontwikkeld. De “Airportshuttle” die wordt voorbereid vormt hiervan de voorbode.
Provincie:
Tag(s):