donderdag, 18. oktober 2012 - 17:35

Britse soldaat uit veldgraf geborgen

Bemmel

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft in een weiland ten noorden van Bemmel — Gelderland de stoffelijke resten van een Britse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen.

Het veldgraf werd bij toeval aangetroffen tijdens het aanleggen van een sloot. Het is de tweede vondst van een Britse soldaat in korte tijd.

De BIDKL gaat er voorlopig van uit dat de soldaat is gesneuveld in de nadagen van Operatie Market-Garden en heeft behoord tot de Britse 50th Northumbrian Infantry Division. In september en oktober 1944 leverden deze grondtroepen rond Bemmel zware gevechten met Duitse eenheden die een tegenaanval uitvoerden op het Geallieerde bruggenhoofd ten noorden van Nijmegen. De Britse autoriteiten zijn inmiddels over de vondst geïnformeerd.

De stoffelijke resten van de soldaat zijn voor onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL te Soesterberg. Hier zal worden getracht om de identiteit van de soldaat te achterhalen, om daarmee voor zijn nabestaanden een einde te maken aan de jarenlange onzekerheid omtrent zijn lot.
Provincie:
Tag(s):