dinsdag, 5. juni 2012 - 12:59

Cold Case Team Midden-Nederland: oude zaken en nieuwe technieken

Utrecht

Door de politieregio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht is het gezamenlijk Cold Case Team Midden-Nederland opgericht. Het team bestaat uit een aantal rechercheurs en forensisch specialisten en houdt zich bezig met het onderzoeken van oude zaken.

Ieder korps heeft zaken die voor veel maatschappelijke onrust en leed zorgden maar nooit zijn opgelost. Denk bijvoorbeeld aan het Heulmeisje, de vrouw die in 1976 dood werd gevonden op de parkeerplaats De Heul bij Maarsbergen en van wie de identiteit nooit is vastgesteld. Aan de gewelddadige dood in 1995 van de toen 25-jarige Marcel Kretzer op de Groest in Hilversum. Of de 17-jarige Cassandra van Schaijk uit Almere. De scholiere werd in april 2007 dood gevonden in het water van natuurgebied de Noorderplassen bij Almere nadat zij enkele weken vermist was.

Vanwege de voortschrijdende verbeteringen en ontwikkelingen van nieuwe forensische en tactische technieken zijn er nu opsporingsmiddelen voorhanden die er jaren geleden nog niet waren. Zoals nieuwe en verbeterde DNA-methoden van het NFI.

Het Cold Case team bekijkt daarom zaken uit het verleden opnieuw door een hedendaagse bril. Oude onderzoeken worden nog een keer doorgenomen en bewaarde sporendragers, zoals kleding van slachtoffers en aangetroffen wapens of goederen, worden als daar reden toe is, nogmaals onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut op DNA-materiaal met behulp van de allernieuwste methodieken.

Het Cold Case Team Midden-Nederland heeft een lijst opgesteld van ongeveer zeventig zaken die opnieuw tegen het licht worden gehouden. Wanneer uit het onderzoek van het Cold Case Team nieuwe aanwijzingen naar voren komen, kan dit reden zijn een onderzoek opnieuw te openen.
Provincie:
Tag(s):