maandag, 17. september 2012 - 23:26

Concours voor junior stadsomroepers in Harderwijk

Harderwijk

‘Hoort, zegt het voort!’ klinkt het komende zaterdag op de Markt in Harderwijk. Ditmaal niet uit de kelen van de stadsomroepers, die wel vaker optreden tijdens het Harderwijkse Hanzefestival. Deze keer zijn het kinderen: junior stadsomroepers uit Nederland en Vlaanderen.

Enige tijd geleden werd het eerste concours voor juniorroepers gehouden. Toen werd de 10-jarige Niek Bouwman uit Harderwijk Nederlands kampioen. Zaterdag gaat hij zijn titel verdedigen op de trap van het Oude Stadhuis, de huidige Muziekschool. Zijn jeugdige Nederlandse en Vlaamse concurrenten zullen natuurlijk proberen hem te onttronen.

Een jury onder leiding van Annelies van der Kolk, waarnemend burgemeester van Harderwijk, beoordeelt de prestaties van de juniorroepers. Er wordt gelet op verstaanbaarheid en presentatie. Maar ook naar de originaliteit van de tekst wordt gekeken.

De juniorroepers worden vergezeld door hun volwassen collega’s. Zij doen natuurlijk niet mee aan het concours. Frans van den Bos, de Harderwijkse ‘senior’ stadsomroeper vertelt: ‘Wij zijn er vooral bij om onze toekomstige opvolgers morele steun te geven. Het echte werk moeten ze helemaal zelf doen’.

Om kwart voor twee stelt Dim van Rhee, de voorzitter van de stichting Harderwijk Hanzestad, de deelnemers voor aan het publiek. Van Rhee: ‘Zowel de Harderwijkse senior- als de junioromroeper horen bij onze stichting. We zijn heel trots op Niek, onze kampioen. Hij zal vast weer zijn uiterste best doen’.

Om twee uur begint het concours echt. Dan moeten de juniorroepers om de beurt de zogenaamde verplichte roep laten horen. Die gaat over het Dolfinarium. Dat is immers in zowel Nederland als Vlaanderen bekend. Alle deelnemers hebben daardoor gelijke kansen.

Een uur later is de vrije roep te horen. Dan vertellen de juniorroepers iets leuks over hun woonplaats. Op die manier worden plaatsen als Zwolle, Kampen, Hattem, Winschoten en natuurlijk Harderwijk in de schijnwerper gezet. Maar ook Vlaamse steden, zoals de Scheldestad Temse, passeren de revue.

Als om vier uur de prijsuitreiking plaatsvindt, moet blijken op Niek Bouwman zijn kampioenstitel kan behouden. Wie zaterdagmiddag in de binnenstad is, moet beslist komen luisteren. Het is de moeite waard.
Provincie:
Tag(s):