maandag, 27. augustus 2012 - 14:47 Update: 08-07-2014 0:47

Fiscus in beroep tegen uitspraak erfbelasting

Den Haag

De fiscus gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda die de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook wil laten gelden voor privévermogen. Dit heeft het ministerie van Financiën maandag laten weten.

'De bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet is wat de wetgever betreft expliciet bedoeld voor ondernemers: de bedoeling is immers om bedrijfsopvolgingen fiscaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vooral familiebedrijven maken gebruik van deze regeling waarmee de heffing van erf- en schenkbelasting wordt beperkt', aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Volgens de rechtbank in Breda zou de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook moeten gelden voor privévermogen. Andere rechters waaronder de Hoge Raad stelden de Belastingdienst eerder in het gelijk.

Zo oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat de vrijstelling voor ondernemers niet kon worden toegepast in andere situaties en wees de claim van onaanvaardbare discriminatie af. De Hoge Raad bevestigde deze uitspraak van het gerechtshof.
Categorie:
Tag(s):