dinsdag, 7. augustus 2012 - 17:14

FNV deelt ijsjes uit tegen hitte in Rutte’s sociale woestijn

Heerhugowaard

Vakbond FNV deelt woensdag ijsjes uit aan werknemers op bedrijventerrein de Zandhorst in Heerhugowaard.

Leden van de vakbond lichten met deze actie werkend Nederland in over de maatregelen van de Kunduz-coalitie. De ijsjes zijn een knipoog naar de gebruikelijke eis van de vakbond en bedoelt als verkoeling tegen de hitte in de sociale woestijn die eraan komt als de maatregelen van VVD-premier Rutte doorgevoerd gaan worden.

Vakbond FNV informeert deze zomer werkend Nederland over de plannen van de Kunduz-Vijf. Volgens de vakbond verandert Nederland door de plannen van VVD, D66, CDA, Groen Links en Christen Unie in een sociale woestijn. Werknemers moeten straks achteraf hun ontslag aanvechten, de werkgever mag hun makkelijker ontslaan. Er komt een reiskostenbelasting die al snel 1000 euro netto gaat kosten. Ook daalt het inkomen door de BTW-verhoging met twee procent. Ook gaat de eigen bijdrage voor de zorgtoeslag gaat met 130 euro omhoog. Gemiddeld gaat dit werkend Nederland vele honderden en in sommige gevallen meer dan duizend euro’s kosten.

Arend Hamstra, bestuurder FNV Metaal: “Mensen hebben nog niet door hoe erg het wordt. De plannen van de Kunduz-coalitie en de VVD zijn nog erg onbekend. Maar als deze plannen doorgaan verandert Nederland in een sociale woestijn. In plaats van zekerheid bieden, kiest de Kunduz-coalitie voor een onzeker, liberaal beleid ten koste van werknemers. Waarom worden de lasten alleen bij werknemers neergelegd? Zullen we de lasten eens wat eerlijker verdelen, want er wordt nog altijd winst gemaakt in BV Nederland.”

Hamstra: “Sommige werkgevers spreken over niets erbij vanwege de crisis. Hoezo nulllijn? Bij mijn leden stijgt het loon dit jaar met slechts 1,75 procent, terwijl de inflatie al 2,2% is. Dat is al een achteruitgang van een halve procent. En door de extra maatregelen van het Rutte’s Kunduz coalitie worden dat nog enkele procenten meer. Waarom moeten zij inleveren? Niets doen is geen optie, we moeten op 12 september kiezen voor een sociale koers en de lasten eerlijker verdelen!”
Provincie:
Tag(s):