maandag, 14. mei 2012 - 13:46

Friesland levert 5,9 kilo e-waste per inwoner aan Wecycle

Leeuwarden

De gemeentelijke milieustraten geven gemiddeld 5,1 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten (e-waste) af aan Wecycle. ‘In de provincie Friesland is dit 5,9 kilo’, meldt Wecycle maandag.

Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen de gemeenten. De afgifte loopt sterk uiteen van 1,0 tot 17,3 kilo e-waste per inwoner. Dit blijkt uit de benchmark die Wecycle vandaag publiceert. Doel is gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen.

Het is de tweede keer dat Wecycle het benchmarkonderzoek onder gemeenten uitvoert, die allemaal een afgiftecontract hebben met Wecycle. De gemiddelde afgifte is nauwelijks veranderd: in 2010 werd gemiddeld 5 kilo per inwoner afgegeven.

Hoogste aantal kilo per inwoner provincie Friesland
1. Schiermonnikoog 23,0
2. Vlieland 16,0
3. Terschelling 13,4

De provincie Zeeland levert in totaal de meeste kilo’s per inwoner in, gemiddeld 8,2 kilo. In de bijlage staat per provincie hoeveel kilo per inwoner wordt afgeven aan Wecycle en welke gemeenten het meest afgeven per inwoner.

Recyclen doen we samen
Uit recent onderzoek van de United Nations University blijkt dat er jaarlijks 23,7 kilo e-waste per persoon vrijkomt. Ook verdwijnt er jaarlijks ongeveer 35 miljoen kilo aan vooral kleine elektrische apparaten in de vuilnisbak. Dit betekent dat er nog veel ruimte is om de inzamelresultaten van milieustraten te verbeteren.

Gemeenten krijgen daarbij hulp en ondersteuning van Wecycle. Ze kunnen gebruik maken advies van een accountmanager en van gratis Wecycle-communicatieformats. Zo voerde Wecycle rond Koninginnedag met bijna 250 gemeenten een campagne met inleveractie op de milieustraat.

De producenten en importeurs van elektrische apparaten hebben daarnaast het Wecycle-fonds opgericht ter waarde van zeven miljoen euro. Hieruit worden pilotprojecten voor de inzameling van e-waste gefinancierd, evenals communicatieprojecten die de gescheiden inzameling van e-waste stimuleren. Hiervoor is nog 3,3 miljoen euro beschikbaar.
Provincie:
Tag(s):