woensdag, 11. juli 2012 - 10:04

Gestolen schilderijen duiken na 13 jaar op

Bilthoven

Ruim 13 jaar nadat overvallers zeven zeer kostbare schilderijen uit een woning in Bilthoven hebben gestolen, heeft de politie vijf werken teruggevonden van onder meer Jan Steen.

Dit gebeurde na oplettend optreden van veilinghuis Cristie’s. Half april van dit jaar werden twee mannen aangehouden op verdenking van heling van de vijf schilderijen en op dinsdag 10 juli is een derde verdachte aangehouden.

Op 31 oktober 1999 overvielen twee mannen aan het begin van de avond een 84-jarige bewoonster in haar woning aan de Soestdijkseweg Zuid. Zij bedreigden en mishandelden de vrouw en namen zeven schilderijen uit de zeventiende en de negentiende eeuw mee en enkele antiquiteiten. Het slachtoffer moest zich destijds meerdere malen in het ziekenhuis laten behandelen als gevolg van de mishandeling.

Tot de gestolen kunstwerken behoren schilderijen van Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Joos de Momper de Jonge, Herman Saftleven, Wouterius Verschuur en Isaac Israëls. Zij hadden toen een gezamenlijke waarde van 2 miljoen gulden. De recherche startte direct een groot onderzoek maar kon geen verdachten aanhouden, ondanks dat de beroofde familie destijds een groot geldbedrag uitloofde voor de gouden tip.

Onderzoek heropend en twee verdachten aangehouden
De politie kwam twee verdachten van deze kunstroof op het spoor toen op 12 januari 2012 een schilderij ter veiling werd aangeboden bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam. De kunstspecialisten stuitten bij onderzoek naar een aangeboden paneel van Herman Saftleven op diverse onregelmatigheden en vroegen de Politie Amsterdam-Amstelland om aanvullende informatie.

De politie en het veilinghuis stelden een 100% match vast met de Saftleven die sinds 1999 als gestolen stond geregistreerd. Vervolgens constateerde de Politie Amsterdam-Amstelland dat het schilderij onderdeel uitmaakte van de in 1999 gestolen partij. Zij nam contact op met het oorspronkelijke onderzoeksteam in district Binnensticht van de politieregio Utrecht.

Het onderzoek naar de kunstroof werd heropend en de politie kwam uit bij de 38-jarige man uit Heino en de 61-jarige man uit Lelystad. Bij een huiszoeking bij de verdachte uit Lelystad trof de politie daarnaast een grote hoeveelheid xtc-pillen (26.000 stuks) en 18 kilo hasj aan. Ook bij de huiszoeking van de verdachte in Heino is hasj gevonden en tevens een stroomstootwapen.

De teruggevonden schilderijen
De schilderijen die inmiddels zijn teruggevonden zijn:
• “Berglandschap met Jagersman” (eind 16e eeuw) van Joos de Momper de Jonge
• “Antonius en Cleopatra” (1677) van Jan Steen
• “Heuvellandschap met Boom” (1647) van Herman Saftleven
• “Watergezicht met Duiventil en Hooiberg” van Jan van Goyen en
• “Landschap met Boerderij en Figuren” van Salomon van Ruysdael.
De doeken van Isaac Israëls “Café-interieur-restaurant” (begin twintigste eeuw) en Wouterius Verschuur “Paarden in Schuur” zijn nog niet terecht.

Derde verdachte aangehouden
De politie ging verder met het onderzoek en op dinsdag 10 juli werd in de vroege ochtend een 56-jarige man in Leer (Duitsland) aangehouden. Nederlandse rechercheurs waren bij de aanhouding aanwezig. De man rende weg uit zijn woning maar kon uiteindelijk worden achterhaald door politiehonden. Hij raakte hierbij gewond en werd na behandeling in het ziekenhuis in een Duitse politiecel geplaatst en wordt overgebracht naar Nederland. Bij de huiszoeking werden geen schilderijen aangetroffen.
Provincie:
Tag(s):