maandag, 11. juni 2012 - 8:19

GroenLinks wil parlementaire enquête over miljardenproject JSF

Er moet een parlementaire enquête-commissie komen die de besluitvorming rond het JSF-project gaat onderzoeken. Dat wil GroenLinks, zo meldt nu.nl maandag.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Arjan El Fassed wil inzicht krijgen over hoe de kosten zo uit de hand konden lopen en wat de werkelijke verwachtingen zijn voor het verloop van het JSF-project.

Arjan El Fassed vindt het vreemd dat het project wordt voortgezet, terwijl een kamermeerderheid zeer kritisch is. Hij zal tijdens een voortgangsdebat over de JSF een motie indienen voor een parlementaire enquête en verwacht dat andere kritische partijen hem zullen steunen.

El Fassed in Trouw: 'Het JSF-project is een miljardenproject waar de Tweede Kamer veel te weinig grip op heeft. Afgelopen week liet Defensieminister Hans Hillen ons weten dat de aanschaf- en exploitatiekosten opnieuw zullen stijgen, maar niemand heeft daadwerkelijk inzicht in de kosten en de toekomst van het JSF-programma.'
Minister Hillen van Defensie liet weten dat de prijs per toestel sinds 2011 met ruim een miljoen euro is opgelopen tot 61,5 miljoen euro.

GroenLinks ziet het liefst dat het kabinet stopt met dit project en een andere opvolger voor de F-16 zoekt. 'Dat is volgens El Fassed beter 'dan dat we verder verstrikt raken in dit miljoenenverslindende project zonder uitzicht op verbetering.'

Of er vanuit andere partijen veel steun zal komen voor de parlementaire enquête is nog de vraag. Veel partijen wijzen erop dat er nog helemaal niet is besloten om de JSF aan te schaffen. Ze vinden een parlementaire enquête daarom voorbarig.
Provincie:
Tag(s):